Majssåning med præcision

Maskinstationen Holebæk Landbrug er klar med ny Monosem såmaskine fra Haarby Smedie til den forestående majssæson.

Når 30-årige Morten Kristensen fra midten af april skal i gang med at tilså 400 hektar eller mere med majs, bliver det med en ny Monosem 8-rækkers præcisionssåmaskine bag på Holebæk Landbrugs store Valtra-traktor.

I forhold til den hidtidige Monosem bliver det med en række nye funktioner, som både vil komme Morten og den vestfynske maskinstations kunder til gode.

På den franske maskine, som importeres og forhandles af Haarby Smedie, er gearkassen og kædedrevene på såsektionerne afløst af et el-drev, der bevirker en hurtigere og mere præcis indstilling af blandt andet frøafstanden direkte på traktorens Isobus-enhed i førerkabinen.

Samtidig styres el-motorerne på hver af de otte såsektioner via gps-enheden, således der lukkes for såningen ved kiler og overlap i marken. 

Behageligt såarbejde

- Jeg kører med gps og autostyring, og på den måde bliver de lange arbejdsdage mere behagelige, og såarbejdet mere præcist, påpeger Morten Kristensen, der sammen med sin far Leif »Basse« Kristensen er indehavere af maskinstationen ved Båring.

- Autostyringen kan også give en mere optimal trafik i marken, og det giver heller ingen problemer med eventuelle våde pletter i marken, som vi må køre udenom i første omgang.

I tilgift måles alle marker op med landmåler-nøjagtighed, som både Holebæk Landbrug og kunden kan have glæde af. 

Støddæmpere

Den nye Monosem NG Plus M har også de kraftigere Monoshox ophæng med støddæmpere, der giver en mere rolig arbejdsgang i jorden med et kontant tryk, som kan reguleres fra førersædet.

- Det giver en mere ensartet sådybde og frøafstand med mulighed for at øge hastigheden, og desuden regulere bredden af kammen over sårillen, forklarer Morten Kristensen. 

Placeret gødning

Monosem-maskinen er udstyret med gødningsskær, hvor gødningen fra den ligeledes Isobus-styrede fronttank på traktoren kan indstilles og bliver placeret fem centimeter fra majsrækken.

Fronttanken anvender Holebæk Landbrug også ved kornsåning, hvor kunderne ønsker placering af gødning.

- Efter den pludselige længere periode uden regnvejr har det tørret så meget, at vi i morgen (den 27. marts, red.) skal så det første vårbyg. Desuden må vi ud for at lappe huller i marker, hvor hveden er gået ud.

- Generelt mangler vi en højere temperatur, før forårsarbejdet for alvor starter her på egnen, siger den vestfynske maskinstationsejer og nævner, at pløjearbejdet nu er godt i gang, og det første staldgødning også er kørt ud. 

Landbrugsarbejde

Holebæk Landbrug, der selv har forpagtet 220 hektar, udfører alle former for landbrugsarbejde for kunder i en større omkreds.

- Det eneste, vi ikke tilbyder, er gyllekørsel og finsnitning, fortæller Morten Kristensen, der sammen med sin far og en medarbejder er maskinstationens faste stab. Dertil kommer løst tilknyttede folk i højsæsonerne.

Leif Kristensen etablerede maskinstationen på den lille ejendom ved Holebæk i 1989, og for 20 år siden blev den første majs sået med en 6-rækket Becker såmaskine.

Den nye Monosem afløser en 14 år gammel maskine af samme mærke, som Haarby Smedie efterfølgende har solgt til en kunde fra Herning-området.     

Læs også