bannerPos

Robot gør dyrkning af roer rentabel

Markrobotten FD20 kan så og renholde marker på op til 20 hektar. Den kører med en hastighed på 700 meter i timen og er godkendt til at køre uovervåget. Fotos: Henriette Lemvig

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
23-10-2019 09:28
Firmaet Farmdroid har med deres markrobot FD20 skabt mulighed for blandt andet at dyrke økologiske roer, da robotten både sår og renholder marker på op til 20 hektar.

Til trods for at de seneste ugers kraftige regnvejr gjorde det umuligt at køre i testmarken, fremviste Farmdroid i samarbejde med Yding Smedie og Maskiner i Horsens, der står for salg af markrobotten i Danmark og Sverige, tirsdag markrobotten FD20 – en autonom markrobot, der navigerer via satellitter og både sår og renholder afgrøden.

- Vi er selvfølgelig kede af, at vi ikke kan vise robotten i testmarken, hvor vi såede roer den 20. september, men jeg håber, at det alligevel viser meget godt, hvor effektiv maskinen er, at vi kører med lugeaggregatet her på en fast sandbund, sagde Kristian Warming, administrerende direktør i Farmdroid til de fremmødte interesserede landmænd og grøntsagsavlere.

Roer, raps og forskellige grøntsager

Farmdroid FD20 sår afgrøden og kender efterfølgende, hvor den enkelte afgrøde er placeret, hvilket gør den i stand til at radrense og luge både i og mellem rækkerne.

- De robotter, vi har ude at køre i år, er i roer og raps samt grøntsager, og her er der en stor besparelse – både økonomisk og tidsmæssigt – for både den økologiske og konventionelle landmand, lovede direktøren og uddybede, at det er udsorteringen der bestemmer, hvilke afgrøder robotten kan benyttes i.

- Indtil videre kan vi klare roer, raps og forskellige grøntsager, sagde Kristian Warming og forklarede, at robotten i dag kan håndtere frøstørrelser på 6-7 millimeter og derunder.

- Over den størrelse bliver frøene for store for udsorteringen, men det er et fokuspunkt, og vi arbejder på, at det også kan lade sig gøre med større frøstørrelser, sagde han.

FarmDroid data

FarmDroid er en innovativ markrobot, som hjælper landmænd og planteavlere med at reducere omkostninger til såning og renholdelse af afgrøder samtidig med, at det gøres CO2 neutralt og økologisk.

FarmDroid er en autonom letvægts-markrobot, der automatiserer såning og ukrudtsfjernelse på landbrugsjord. Det betyder, at jorden kan dyrkes økologisk, CO2-neutralt og uden risiko for at påføre jorden strukturskader fra tungt materiel.

Kilde: Firmaet Farmdroid

Første år i handlen

Udviklingen af robotten har været i gang siden 2011, og i år er første sæson, de kører kommercielt.

- Vi har produceret og solgt 12 i år. Og vi får gode tilbagemeldinger, forsikrede direktøren.

Blandt fordelene er især for økologerne, at der kan sås tidligt og luges mod ukrudt inden, dette kan ses.

- Mange økologer venter med at så, så jorden har en temperatur der gør, at roerne kommer hurtigt fra land og kan konkurrere med ukrudtet. Med FD20 er det muligt at så måske 14 dage før, end de ellers vil gøre, og dermed øges udbyttepotentialet, sagde Kristian Warming.

Han fremhævede også den lave vægt, der minimerer strukturskader, og brugen af grøn teknologi.

- Robotten er batteridrevet, hvor det er solceller, der leverer strømmen, så der er ingen udgift til diesel, lød det.

Tekniske detaljer

  • Afgrøder: Sukkerroer, foderroer og raps samt forskellige grøntsager
  • Kapacitet: 20 hektar
  • Jordtyper: JB1-JB7
  • Maks hældning: Maks. 8 grader
  • Arbejdsbredde: 3 meter
  • Solcellekapacitet: 1,6 kW
  • Batterikapacitet: 4,8 kWh
  • Hastighed: Ca. 700 meter i timen
  • Vægt: < 700 kilo
  • Pris: 450.000 kroner

Besparelse på 10.000 kroner pr. hektar

Ifølge direktøren har Seges lavet kalkuler over, hvad det koster på traditionel vis at renholde eksempelvis en roemark. Deraf udleder Farmdroid, at der er en besparelse på op til 10.000 kroner pr. hektar ved brug af robotten.

- Det er primært fordi, vi nu kan renholde rækkerne og kan gøre det præcist der, hvor det er allermest gunstigt. Vi sparer lønninger og kommer ud lige der, hvor det batter allermest, lød det fra Kristian Warming, der understregede, at robotten i en økologisk produktion vil være tilbagebetalt i løbet af to år.

Men også konventionelle planteavlere vil kunne have glæde af robotten.

- I dag er det 17 procent af vores kunder, der er konventionelle landmænd. Og selvom robotten er oplagt i økologisk produktion, så ser jeg også et stort marked for de konventionelle, da flere og flere bliver tvunget til mekaniske bekæmpelse efterhånden, som de kemiske hjælpemidler bliver færre, lød det fra Kristian Warming.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon 40 21 97 57

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?

Nye MF-traktorer

Massey Ferguson har netop lanceret tre nye traktorer i 4700 M-serien, der spænder fra 82 til 100 hk og leveres med Dyna-2-transmission med standard-Powershuttle.
Side 1 af 1851 (37009 artikler)Prev1234567184918501851Next