Af miljøkonsulent Kamilla From-Nielsen, Patriotisk Selskab

ESG er et af de varmeste emner på landbrugets dagsorden i øjeblikket. Vi ser ind i et lovkrav til bankerne om, at de fra 2023 skal indberette deres kunders CO2-aftryk til Finanstilsynet – hvilket selvfølgelig medfører en større interesse hos banken for din virksomheds CO2-udledning. Vi ser også ind i en CAP-plan, der fra 2023 lægger op til en mere grøn produktion som en betingelse for at modtage støtte og en CO2-afgift, som vi endnu ikke kender betydningen og omfanget af.

Brug et klimaregnskab til at reducere CO2-aftrykket

Med ESG-rapportering er 90’ernes grønne regnskaber genopstået i en ny og udvidet form. Udover forbruget af olie, diesel, vand, varme, el med mere, skal vi nu også måle på CO2-aftryk, medarbejdertrivsel og ledelse.

CO2-aftrykket måles med et klimaregnskab. Inden du går i gang med at reducere CO2-aftrykket, er det muligt at regne på forskellige scenarier, så du ved hvilke virkemidler, der kan give den største reduktion samt gevinst for din virksomhed. Samtidig kan en klimaberegning være en indikator for, hvordan den kommende CO2-afgift vil påvirke dig.

Vi afventer med spænding en politisk udmelding om, hvordan CO2-afgiften skal beregnes, hvor dyr den bliver - og om virksomhedens samlede aktiviteter tages i betragtning, når afgiften skal beregnes, så virksomheder med eksempelvis meget natur eller skov, biogas, solceller eller vindmøller får »rabat«.

Flere muligheder i banken med klimaregnskab

Et klimaregnskab åbner også døre for dig i banken. Bankerne er klar med fordelagtige produkter til grønne virksomheder med henblik på at fremme omstillingen hos kunderne.

Vælg den rigtige klimaberegningsmodel

Der er forskellige klimaberegningsmodeller på markedet. Patriotisk Selskab kan hjælpe dig med at finde den model, som bedst matcher dine driftsgrene og sammensætningen af din virksomhed. Vi kan også hjælpe dig med at omsætte klimaberegningen til konkret handling og forandring i din virksomhed.