Der var igen mange bud på nyskabende løsninger til grøn produktion af fremtidens fødevarer, da GUDP gennemførte årets første ansøgningsrunde.

GUDP giver tilskud til udviklings-, demonstrations- og netværksprojekter indenfor hele fødevareklyngen, og yder tilskud til projekter fra primærproduktionen til lands eller til vands, over teknologiudvikling, forædling og forarbejdning til afsætningsledet.

De ti projekter, der har fået tilsagn i første runde i år er:

1.- Projektet KRABFISK vil udvikle nye anvendelsesmuligheder for strandkrabben, der kan betegnes som en overset ressource i det danske Bælthav.

2.- Velfærdshønen. Brystbenbrud er det største velfærdsproblem i den nuværende ægproduktion. Projektet Velfærdshønen vil finde en løsning til at komme problemet til livs og derigennem forbedre hønens velfærd.

3.- Den proteinrige plante, raps, der dyrkes i Danmark, er allerede udbredt – bl.a. som foder til malkekvæg. Imidlertid er rapsen ikke ideel som foder til grise, hvilket projektet RAPS håber at ændre på ved at optimere protein- og fosfortilgængeligheden i rapskager og –skrå.

4.- Analyser af kornkerner efter høst forventes at kunne afsløre, om en afgrøde har manglet næringsstoffer under væksten. Den viden kan bruges til at optimere de følgende års gødningsplaner.

5.- Metaks-Projektet vil medvirke til at måle metanemissionen fra kvæg med henblik på at implementere foderadditiver til reduktion af metanemissionen fra koen.

6.- New Microbial consortia for control of fungal diseases in cereals. Projektet vil udvikle nye bæredygtige mikrobielle biofungicider til bekæmpelse af svampesygdomme i kornafgrøder og teste deres effekt i hvede og byg.

7.- BioSubstrate 2.0 - Projektet vil udvikle et nyt produkt, der kan erstatte jordforbedringsmidlet sphagnum, da klimabelastningen fra sphagnum er tung og regenereringen langsom.

8.- Ny teknologi til saltning. Projektet vil med sin nye patenterede proces til saltning udvikle maskine og teknologi, der kan udbredes til større dele af fødevarebranchen, hvor saltning anvendes som konserveringsmetode.

9.- CROPDRONE - Projektet vil udvikle en fuldautomatisk drone løsning, der kan udføre præcisions- og pletsprøjtning på markafgrøder.

10.- Plantastisk vil udvikle nye og bæredygtige plantebaserede fiskealternativer.