Ombudsmand kritiserer myndigheder i minksagen
Det var ikke rimeligt, at Justitsministeriet ikke ville give aktindsigt i dokumenter, der forventeligt kommer til at indgå i den granskningskommission, der gennemgår minksagen, mener Ombudsmanden.
Hvad stod der i bund og grund på det actioncard, som politiet brugte, da de kontaktede minkavlere i forbindelse med aflivningen af alle mink i Danmark sidste efterår? Det forsøgte en række medier at få undersøgt.
Actioncard’et, der er en instruks i, hvordan betjente skal reagere i interaktion med borgere, er blandt andet kendt for følgende passage:
»Ved “NEJ” fra ejer: Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?«
Men der stod andet i dokumentet, hvilket flere medier søgte aktindsigt i. Men det nægtede Justitsministeriet at give.
I sin afgørelse henviste Justitsministeriet til generalklausulen i offentlighedslovens § 33, nr. 5. Ministeriet anførte, at aktindsigt kunne skade en forventet uvildig undersøgelse af brugen af action card’et, for eksempel en kommende advokatundersøgelse.
Ombudsmanden: Det er en ommer
Desuden slog Rigspolitiet og Justitsministeriet på, at udlevering af materialet kunne føre til, at medierne foretog sideløbende undersøgelser af de spørgsmål, som skulle indgå i den ventede undersøgelse. Men det er Folketingets Ombudsmand Niels Fenger ikke enig i, skriver han i en afgørelse.
- Offentlighedslovens klare udgangspunkt er, at medier har ret til sideløbende undersøgelser af forvaltningen – det er et af hovedformålene med loven. Og jo bedre indsigt medierne kan få i en sag, desto større er sandsynligheden også for, at medierne kan beskrive sagen retvisende, siger Niels Fenger.
Ombudsmanden har nu bedt Justitsministeriet om at genoptage sagen og træffe en ny afgørelse over for journalisten.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) nægtede under et samråd at have kendskab til, at der ikke var lovhjemmel til at udtrykke sig som i det actioncard, politiet brugte i november måned sidste år, når de ringede til minkavlere.
Otte fik undskyldning
Justitsminister Nick Hækkerup har tidligere været i samråd i sagen, hvor politiet tidligere har medgivet, at actioncard'et blev forfattet, uden at der var den fornødne hjemmel i lovgivningen til at kræve raske mink udenfor smittezonerne aflivet, men at man havde den klare opfattelse, at det ville komme indenfor kort tid.
Actioncard'et var i brug i den første weekend af november måned sidste år, hvor Rigspolitiet ringede til 250 minkavlere udenfor de zoner, hvor der var konstateret corona blandt mink.
Otte af dem sagde nej til, at myndighederne måtte komme ind på farmen og tælle dyr – samtidig med, at de fik indtryk af, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivningerne. De otte fik 12. november en beklagelse fra Rigspolitiet.