Efter Arbejdstilsynets straks-påbud og de skærpede krav til at sikre arbejdsforhold ved inseminering, som trådte i kraft i maj 2025, er det nu nødvendigt at sikre, at alle stalde er indrettet med fokus på både sikkerhed og funktionalitet. Det konkluderer KvægrådgivningDanmark i deres nyhedsbrev.

De slår fast, at det ikke kun handler om at opfylde kravene – men også om at skabe bedre arbejdsmiljø og mere ro omkring dyrene.

Skal være sikker og funktionel

En velfungerende separationsboks er ifølge KvægrådgivningDanmark et centralt redskab – og den bør indrettes med fanggitter og låge, så det er nemt at sortere køer fra.

Derudover skal der være god plads bag dyret og tilstrækkeligt lys til arbejdet. Et mandehul – altså en sikker flugtvej – er ligeledes et krav. Det anbefales, at man har to mandehul ved kælvnings- og sygebokse.

Boksen skal desuden have fast, skridsikker bund og være placeret, så overvågning og adgang er nem i dagligdagen.

Fem krav til en god boks

KvægrådgivningDanmark peger på, at man i dybstrøelsesbokse, hvor fast bund ofte mangler, bør etablere et separat område med fanggitter og mandehul, hvor køer kan håndteres sikkert i forbindelse med inseminering og behandling.

Fem nøgleelementer i en god separationsløsning er ifølge KvægrådgivningDanmark:

  • Fast bund, skridsikkert underlag og godt arbejdslys
  • Fanggitter og énhånds-betjente låger
  • Et eller to mandehuller med uhindret adgang
  • Mulighed for fiksering uden stress for koen
  • Adgang til foder og vand under opholdet

KvægrådgivningDanmark understreger, at der findes mange måder at indrette en god separationsløsning på – og den optimale placering afhænger af staldens indretning og arbejdsgange.

Kvæg