Mogens Jensens SMS'er er genskabt

Dele af den tidligere fødevareminister Mogens Jensens SMS'er er blevet genskabt og skal nu granskes.

Den tidligere fødevareminister Mogens Jensens (S) SMS'er er blevet genskabt. Nu skal de granskes for at se, om de har en relevans for minksagen, skriver Ritzau.

I sagen endte Mogens Jensen med at forlade ministerposten på grund af sin rolle.

- Jeg ved, at mine SMS’er er taget ned via Icloud, og der forestår nu en proces med gennemgang af dem, skriver Mogens Jensen til Ekstra Bladet.

Medmindre man slår funtionen fra, så lagrer Apple beskederne i skyen, og derfor har det været muligt at genskabe nogle af beskederne.

Mogens Jensen har afgivet forklaring i Minkkommisionen. Under mødet havde han store huller i hukommelsen om, hvem der foreslog hvad på et centralt møde den 3. november, hvor det blev besluttet at aflive alle danske mink.

Omkring forløbet af mødet 3. november om aftenen blev Mogens Jensen spurgt, hvem han mente skulle have haft rakt hånden op og påpeget, at der var behov for at skaffe lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

- Det skulle de, som var opmærksomme på, at der ikke var hjemmel, have gjort, sagde Mogens Jensen.

Det kunne altså blandt andet have været departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, som altså var klar over, at der manglede lovhjemmel, og som altså også deltog på mødet 3. november.

Men lovhjemmel var simpelthen intet tema på mødet, lød det fra Mogens Jensen.

Flere SMS'er er genskabt

Efter fredagens afhøring af sundhedsminister Magnus Heunicke, der blev gjort færdig efter redaktionens afslutning, har over 50 personer svaret på spørgsmål fra Minkkommisionen. Men tilbage venter nogle af de mest centrale personer i sagen. 

Torsdag den 2. december skal tidligere departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet, Per Okkels vidne, og her en lille uge inden afhøringen af Okkels kan Ekstra Bladet oplyse, at det er lykkedes for Rigspolitiet at genskabe hans tjenestetelefon med SMS'er. 

Dermed har Minkkommsssionen mere materiale at researche i forud for afhøringen. Kommissionen har også modtaget SMS'er fra sundhedsminister Magnus Heunicke, skriver Ekstra Bladet. 

Per Okkels har tidligere været i fokus i Minksagen, da det er kommet frem, at han under det afgørende møde i regeringen skrev en række beskeder til daværende direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, hvor han ville have Mølbak til at stå mere på mål for aflivningsstrategien, selv om det ikke var den opgave, SSI havde. 

Armslængde

Beskederne bekymrede Mølbak, fortalte han, da han vidnede i sagen.

- Han ville have, vi skulle stå mere på mål for aflivningsstrategien og tage mere ansvar, men jeg har det bedst med armslængde mellem risikovurdering og risikohåndtering. Men vi fik et klart opdrag om ikke at forholde os til løsninger, sagde Mølbak ved den lejlighed ifølge TV2.

Mølbak fortalte desuden, at hans respons irriterede Okkels. Han får mulighed for at uddybe forløbet under afhøringen, der foregår torsdag kl. 09.00.  

Læs også