Eksperter: Intet tyder på, at omdiskuteret virusvariant udfordrer vacciner

To eksperter sår tvivl om begrundelsen for nedlukningen af syv kommuner, efter Statens Serum Institut har udgivet ny rapport. Det skriver dr.dk.

Umiddelbart er der ingen grund til bekymring for, at kommende vacciner ikke vil virke på den særdeles omdiskuterede cluster fem-virusvariant.

Sådan lyder meldingen fra en række eksperter, som DR har talt med, efter de har læst en ny videnskabelig rapport, Statens Serum Institut udgav tirsdag.

Rapporten gennemgår de forsøg, som instituttet har foretaget på den såkaldte cluster fem-virusvariant.

- De data, der er lagt ud, understøtter ikke, at det her er en risiko for, at vaccinerne ikke kommer til at fungere, vurderer Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet overfor DR.

- Ingen særlig grund til bekymring

Samme melding lyder fra Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet.

- Baseret på de data, de får, mener jeg ikke, at man kan konkludere – og næsten heller ikke engang spekulere i – at her kunne være ophav til en ny pandemi, eller at vaccinerne ikke virker, siger han.

Thomas Laustsen, der er lektor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, har også nærstuderet de data, som SSI har lagt frem. Heller ikke han kan se, at der er særlig grund til at være bekymret for den nye mutation:

- Med de data, SSI i dag (tirsdag, red.) har lagt frem, er det meget svært at sige, om det er en særligt farlig mutation. Vi ved faktisk ikke, om vi har et problem, siger han.

- Jeg forstår godt, man har hævet øjenbrynene, da man i laboratoriet så, at antistofferne ikke virkede så godt på den her mutation. Men med de data, jeg nu har set, så er der ikke noget af det her, der gør mig voldsomt bekymret, siger han til DR.

aldo

Læs også