Øget interesse for blomsterstriber

Mikkel Dreyer, der står bag entreprenørvirksomheden Dreyer syd for Brændekilde, har travlt med såning af blomsterstriber. – Efterspørgslen er eksploderet, siger han.

- Efterspørgslen på blomsterstriber er eksploderet i år og der er i hvert fald 50 procent mere at lave på den front end sidste år, siger Mikkel Dreyer, der ejer entreprenørfirmaet Dreyer syd for Brændekilde ved Odense.

Han begrunder efterspørgslen med, at der er kommet mere fokus på miljø og natur, ligesom landmændene er blevet mere opmærksomme på det gode samarbejde mellem land og by.

- Der er helt klart kommet et større fokus på, at vi som landmænd lever i et samarbejde med vores naboer, og at det også gerne må se lidt pænt ud, der hvor vi færdes, siger han.

Optimale såbetingelser fra midt maj

De første blomsterstriber er netop sået og Mikkel Dreyer forventer at blive ved med såarbejdet frem til midt i juli.

- Vi såede de første 300 meter i tre meters bredde den 1. maj. Det er lige tidligt nok, da vi gerne vil have jordtemperaturen op over de otte grader, men vi er der næsten. Og så fortsætter vi som sagt til midt i juli.

Den blomsterblanding Mikkel Dreyer benytter har 17 forskellige blomster med hver deres blomstringsperiode, så der er flotte blomster langt hen i sæsonen.

- Blomsterne spirer og blomstre cirka fire uger efter såning og står få flotte helt frem til november måned, siger han.

Nyt udstyr

Mikkel Dreyer har netop indkøbt nyt udstyr til arbejdet og kan derfor både så i gammel blomsterstribe fra tidligere år, eller i eksempelvis en gammel græsmark.

- Den fræser jeg benytter, er så aggressiv, at den vender så meget jord op, at der ikke er gammelt ukrudt, der kan komme op til jordoverfladen, garanterer han.

- Det gælder om at få lavet det optimale såbed. Gør man det, så passer blomsterne sådan set sig selv gennem sæsonen. Får de vand og varme skiftevis, så er det ikke meget anderledes end kornafgrøderne på marken. Blomsterne skal bare lige have det lidt varmere.

Også etablering af vildtager prioriteres med nyt udstyr, hvor det nu er muligt at rækkeså, så der er cirka 45 centimeter mellem rækkerne.

Foretrækker stenet jord

Frøene sås i en dybde af maksimalt en til to centimeter.

- Men oven på jorden er faktisk også ok.

- Min erfaring er, at blomsterne bedst kan lide at gro i stenet og ikke gødet jord. Tværtimod er en stenet og udpint jord rigtigt godt, da frøene kan ligge i skjul af sten og tage fugten der kommer derfra, siger Mikkel Dreyer og påpeger, at græs og ukrudt samtidig har dårlige betingelser for at gå under sådanne jordforhold.

Såning af blomster- og vildtstriber foregår med tre meter fræser med såmaskine.

Man behøver som udgangspunkt ikke at foretage sig noget inden fræsning og såning. 

Vil man dog have et endnu bedre resultat, kan man med fordel harve eller sprøjte de tre meter inden fræsning og såning, hvilket gør afgrøden mere konkurrence dygtig over for ukrudt.

- Endnu bedre og billigere er en tur med en stubharve for at løsne jorden, så fræseren lettere kan arbejde med tidligere afgrøder og knolde, siger Mikkel Dreyer.

Det er muligt at blænde af for halvdelen, så der laves sort jord i den ene halvdel og tilsået blomsterstriber eller vildtstribe, der er fremragende til agerhøns, i den anden.

Spredeplade eller såskær

Der kan sås med sprede plader eller så skær. Fordelen ved spredeplader er ifølge Mikkel Dreyer, at der kommer en tæt halvanden meter stribe af planter. Ulempen er, at der går lidt flere frø til pr. kvadratmeter

Fordelen ved såskær er, at der kommer tre eller seks lige rækker med planter. Ulempen, at der mellem rækkerne kan komme meget ukrudt.

Frøene skal sås i en dybde af en til to centimeter. - Men oven på jorden er faktisk også ok, siger Mikkel Dreyer.

Der kan sås med sprede plader eller så skær. Fordelen ved spredeplader er, ifølge Mikkel Dreyer, at der kommer en tæt halvanden meter stribe af planter. Fordelen ved såskær er, at der kommer tre eller seks lige rækker med planter.

Læs også