Ynglezone til ulv ophævet

Offentligheden har igen fuld adgang til Stråsø Plantage, som siden marts har været begrænset på grund af hensyn til ynglende ulv.

Foto fra Stråsø Plantage af et af de forbudsskilte, der nu er fjernet.

Ynglezonen i Stråsø Plantage, hvor det vestjyske ulvekobbel med sikkerhed fik hvalpe i både 2017 og 2019, er ophævet. Det betyder, at offentligheden igen har fuld adgang til de cirka 275 hektar af den statsejede Stråsø Plantage, hvor der af hensyn til ynglende ulv har været begrænset adgang siden slutningen af marts. Det oplyser facebooksiden »Her er ulven i Danmark«.

Området har været markeret med forbudsskilte, der fortalte skovgæster, at man skulle tage hensyn til ulvene og kun færdes på tre skovveje i ynglezonen. Skiltene, der blandt andet var opstillet meget koncentreret på sideveje i zonens centrum, er nu fjernet af Naturstyrelsen.

- Det er helt efter planen, da Naturstyrelsen i sin tid oplyste, at den begrænsede adgang gjaldt frem til den 1. august. Ophævelsen er ikke et udtryk for, at koblet med sikkerhed ikke har fået hvalpe i år. Forskerne i den nationale ulveovervågning har da også hele tiden forventet, at det er en mulighed, selv om Stråsø-parret tilsyneladende mislykkedes med hvalpe i zonen sidste år, siger Erik Poulsen, redaktør af »Her er ulven i Danmark«.

Forskerne har senest i forbindelse med offentliggørelsen af mindst tre hvalpe i Klelund Plantage ved Hovborg således udtalt følgende i en pressemeddelelse:

- Ulveparret i Ulfborgreviret er blevet set hen over sommeren på optagelser fra vildtkameraer, og DNA-spor bekræfter deres identitet. Ikke desto mindre er der endnu ikke denne sommer konstateret hvalpe i reviret. Det er endnu for tidligt at udelukke, at også dette ulvepar har født hvalpe.

Det er tredje år i træk, at der har været etableret ynglezone i Stråsø Plantage.

Anden ynglezone indskrænkes måske

Den vestjyske ynglezone var officielt den eneste af sin slags, indtil der i slutningen af april i år også blev lukket af midlertidigt for offentligheden i en stor del af den private Klelund Plantage ved Hovborg.

Her var der som sådan ikke meldt en officiel afslutningsdato ud, men derimod at afspærringen løbende evalueres i samarbejde med den nationale ulveovervågning. Sommerens afspærring har været omstridt, da lokale politikere har ønsket den ophævet eller indskrænket, så snart det stod klart, om der var hvalpe eller ej. Det skete så forleden, og i den forbindelse oplyste Miljøstyrelsen, at man »anbefaler fortsat, at man ikke går ud og leder aktivt efter ulvehvalpene«.

Klelund Dyrehave oplyser på sin hjemmeside, at »forbuddet gælder til den 1/10 med mulighed for forlængelse til den 1/11 2021. Områdets afgrænsning er markeret ved hjælp af skilte i terrænet«.

Det er dog uklart, om Klelund Dyrehave har fået Vejen Kommunes tilladelse til at forlænge forbuddet, der formelt set kun gjaldt til den 1. august, til at omfatte efteråret.

I både Stråsø Plantage og Klelund Plantage er der fortsat en række vildtkameraer opsat for at følge ulvenes færden. I den nu genåbnede ynglezone i Stråsø Plantage filmer de i flere tilfælde ud mod de offentlige skovveje, og skovgæster skal derfor være indstillet på, at de kan blive fotograferet af ulveovervågningens frivillige ulvejægere.

Læs også