Sjælland skal farves blomstergul under Tour de France

To midtsjællandske firmaer vil etablere gule blomsterstriber på de første etaper af cykelløbet Tour de France, der næste sommer indledes på Sjælland, hvor insekterne får stor gavn af initiativet.

I 2022 køres de første tre etaper af Tour de France i Danmark, og hele cykelverdenens øjne vil være rettet mod de danske landeveje.

Den opmærksomhed skal udnyttes, mener Heinrich Braun og Anton Petersen, der gennem deres to midtsjællandske virksomheder er gået sammen om et farverigt og naturvenligt projekt.

Baugaarden Living Art og Antons Blomsterstriber arbejder i forvejen sammen om at etablere arealer med vilde blomster, og de har haft travlt med at følge med efterspørgslen fra private, kommuner, virksomheder og landmænd i foråret og hen over sommeren.

Danmark på verdenskortet

Det var i forbindelse med en så-opgave, at de to mænd fik idéen om at etablere gule blomsterstriber langs Tour de France-ruter samt i start- og målbyerne.

- Vi talte om, hvor flotte og farverige blomsterarealerne også er fra oven, og snakken faldt på de flotte luftfotos, man ser fra Frankrig, når Tour de France-kortegen kører gennem landskabet. Hurtigt blev vi så enige om, at det skal vi selvfølgelig også gøre noget ud af i Danmark, siger Heinrich Braun.

Anton Petersen nikker samstemmende, og han glæder over, at biodiversiteten endelig er kommet øverst på dagsordenen rundt omkring hos kommuner og virksomheder.

- Vi etablerer flere og større arealer med blomster, og nu kan vi kombinere det gode arbejde for biodiversiteten og fortælle den gode historie, mens hele verden lytter. Og så vil det være et syn, som ikke er set før i cykelløbets historie. Vi sætter for alvor Danmark på verdenskortet, påpeger Anton Petersen.

Insektvenlige striber

De to sjællændere håber, at landmænd, kommuner, virksomheder og private lodsejere med jorder ud til cykelruten vil dedikere en stribe jord, som sås til med gule blomster.

Når cykelløbet vises på TV, vil ruten fysisk være markeret med gule striber. Samtidig bliver områderne et eldorado for bier og insekter.

Duoen er allerede i dialog med flere frøavlervirksomheder omkring blomsterblandingen, for den skal jo blomstre omkring 1. juli og være i gule nuancer.

- Samtidig skal den være insektvenlig, og vi går efter en blanding, der både har et- og flerårige frø i sig, så vi optimerer biodiversiteten. Når blomsterne står i fuldt flor, vil de farve vejsiderne helt gule og male touren gul, smiler Heinrich Braun.

Så-fakta

  • Baugaarden Living Art og Antons Blomsterstriber tilbyder at så blomsterstriberne
  • Prisen er fra fem kroner pr. kvadratmeter inklusive frø og eksklusive moms
  • Tilsåningen vil ske i april og maj 2022

Læs også