Der er vidt forskellige perspektiver på naturen, dens flora og fauna, og den betydning, den har fra forskellige landmænd landet over.

Det skriver landmand og naturnyder Henrik Bertelsen i en ny bog, »Hvilken natur?« som er en antologi, udgivet af Biologiforbundet via forlaget Kaskelot.

I antologien deler Henrik Bertelsen landmænd op i seks grupper – fra naturintolerante over naturvenlige til forvirrede landmænd. Og det er nok i virkeligheden den mest passende betegnelse, den sidste, mener Henrik Bertelsen, der kommer fra det sydlige Jylland.

- Man kan næsten kun blive forvirret over alle de modsatrettede ønsker, holdninger og regler, der er. Især i forhold til den natur, som vi forvalter i landbruget, skriver han ifølge Verdens Bedste Fødevarer.

- Nogle folk med faglig indsigt siger, at vi aldrig kommer til at gøre en positiv forskel for naturen og biodiversiteten ved at gøre en indsats på vores produktionsarealer, da det kun er de allermest almindelige arter, der er tilknyttet disse arealer, skriver Henrik Bertelsen og fortsætter:

- Andre fagfolk mener, at der også skal være mere natur på de dyrkede arealer, da mange mere almindelige arter også kan være i tilbagegang og fortjener en indsats.

Skaber forvirring

Ifølge forfatteren er dialogen omkring økologi og klimahensyn også med til at skabe forvirring.

- En del politikere og meningsdannere samt mange almindelige mennesker uden faglig indsigt og en del eksperter holder hårdnakket fast i, at økologi virkelig gavner naturen, mens flere biodiversitetseksperter hævder, at det stort set ingen forskel gør.

- En masse snak om afgræsning eller pleje af naturarealer medfører også forvirring. For er det godt eller skidt for naturen? Skal vi i det hele taget pleje naturen eller måske snarere påvirke og udvikle den, ved at udsætte bisoner og elge. Nogle forskere nævner sågar i dybeste alvor elefanter.

- Samtidig påpeger andre forskere, at disse arter aldrig har været særligt fremherskende i det danske landskab. De mener, at der i stedet skal satses på naturlige dynamikker som hydrologi, storm, ild, henfald og lignende, lyder det fra Henrik Bertelsen, der konkluderer:

- Ikke sært, hvis mange landmænd bliver forvirrede.

Henrik Bertelsen tilføjer, at samfundets ønsker om mere mangfoldig natur har forplantet sig via landbrugets organisationer til den enkelte landmand, og at der også blandt naturfjendtlige landmænd er en stigende forståelse for, at de nye tider og krav er kommet for at blive.

Antologien koster 250 kroner og kan købes via Biologiforbundet på hjemmesiden Kaskelot.

Natur