I den stille og frosne vinter føles det som om, at alle naturens lyde er skruet ekstra højt op. Den mindste puslen fra en mus eller et blad, der falder, fanger straks ens opmærksomhed.
I skovene kan man høre spætterne, der trommer og skriger for at markere territorium og imponere det modsatte køn. De fleste kender den store flagspætte, men der er også andre flagspættearter.
Mellemflagspætten er – som navnet antyder – mindre end stor flagspætte og større end lille flagspætte. Dens næb er mindre, og den røde farve på undergumpen er lysere og nærmest hindbærfarvet. Vingefanget er cirka 34 centimeter, og den vejer mellem 50 og 80 gram. Fra næb til halespids måler den omkring 22 centimeter.
Ved første øjekast kan det være svært at adskille spættearterne fra hinanden. De fleste har set og hørt den store flagspætte mange gange – og læg mærke til, hvis der er noget, der er afvigende.
Dernæst kan man tænke på, at en lille flagspætte skiller sig ud fra de andre ved at mangle den røde undergump, som de to større arter har. Med disse få informationer er man klar til at gå på opdagelse i flagspætternes verden.
Mellemflagspætten regnes for uddød herhjemme, og det sidste ynglefund var fra 1959. Dens uddøen hænger sammen med tab af egnede levesteder, som er gammel løvskov, der holdes åben af eksempelvis græsædende husdyr.
Derfor var det lidt af en sensation, da den for et par år siden blev fundet i Gråsten, og fundet trak fuglekiggere fra hele landet. I år er den også blevet set omkring Esbjerg, og man kan håbe, at den vil kunne genindvandre som ynglefugl, når vi får genskabt dens levesteder.