25.000 kroner til økologiske frugtplantage-drømme

På Moesgaard Landbrug i Aulum er Marie Søgaard Jensen og hendes mand Niels i fuld gang med at lave et økologisk skovlandbrug med en klimavenlig produktion af frugt, bær og nødder. Til den videre udvikling har de modtaget 25.000 kroner fra Edvard og Ane Agerholms Legat.

Målet er at etablere en dansk produktion af nødder og blandt andet lave glutenfri mel fra spisekastanjer. Dertil kommer et areal med selvpluk af frugt, bær og hyldeblomster til gavn for lokalsamfundet og besøgende.

Så der er nok at se til for ægteparret Marie Søgaard Jensen og Niels Hølledig Nørgaard på Moesgaard Landbrug lidt uden for den vestjyske stationsby Aulum.

De har netop modtaget 25.000 kroner fra Edvard og Ane Agerholms Legat til udvikling af plantagedrømmene, skriver Hedeselskabet i en pressemeddelelse.

Økologi og 15.000 nye træer

Marie og Niels startede allerede projektet i 2020, og da de året efter købte Moesgaard, blev det hele samlet i deres nye hjem.

- Det her er vores fælles projekt, fortæller Marie med henvisning til dagligdagen med to fuldtidsjob. Hun er uddannet dyrlæge og arbejder med grise, mens Niels, der er uddannet erhvervsjurist, og arbejder som selvstændig landmand på et andet landbrug.

- Det unge par går virkelig foran med en pionerånd inden for økologisk skovlandbrug, siger skovfoged hos HedeDanmark Janus Petersen, der er rådgiver på projektet.

- De har grebet muligheden for at favne bredt på deres ejendom. Både med biodiversitet, klima og driftsøkonomien for øje. Det vil jeg gerne bakke op om, siger Janus Petersen, der har anbefalet Marie og Niels som legatmodtagere.

Ifølge Marie har den økologiske tilgang til projektet ikke været for stor en mundfuld. Heller ikke de 15.000 frugt- og bærtræer, der er blevet plantet siden overtagelsen, har været for meget af det gode.

- Jeg kan godt lide naturligheden i det, og økologien er spændende at arbejde med, da det kræver, man tænker i andre baner. Man kan jo se, hvordan alle de her små, vilde blomster kommer ind mellem plantagerækkerne, der hvor vi ikke slår græsset eller bearbejder jorden. Vi får en masse agerstedmoderblomster og alt muligt, og det er fedt at se, hvordan naturen bare kommer frem, fortæller Marie Søgaard Jensen.

Noget er plantet med maskine, men langt det meste er plantet med hånd i løbet af weekender og ferier. Der har også være god hjælp og opbakning fra familie og venner, understreger Marie.

Moesgaard Landbrug

Moesgaard Landbrug består af 16,8 hektar agerjord, 8 hektar popler, 5 hektar skov og 2,5 hektar vedvarende græs. Derudover er der forpagtet jord.

Af andre økologiske afgrøder, der arbejdes med på gården, kan nævnes bygært, hestebønner og kornafgrøder.

Læs også