Fødevareministeriets beregninger til landbrugsforhandlingerne får grønne tiltag til at se for dyre ud, mener en række økonomer ifølge dagbladet Information, der har set en række notater fra ministeriet nærmere efter i sømmene.
- I sidste ende risikerer man, at omstillingen samlet set bliver dyrere end nødvendigt, fordi politikerne forkaster tiltag, som umiddelbart ser for dyre ud, men som faktisk er billige, siger Lars Gårn Hansen, der er miljøvismand og økonomiprofessor på Københavns Universitet, til Information.
Otto Brøns-Petersen, analysechef i den liberale tænketank Cepos, siger til samme avis:
- Fødevareministeriet undervurderer gevinsten ved at gennemføre politiktiltag i landbruget.
Ifølge kritikken fastsætter ministerierne blandt andet en alt for lav gevinst ved at reducere et ton CO2. Efter pres fra Enhedslisten har Fødevareministeriet lavet beregninger i tråd med nye principper, som betyder, at en række landbrugstiltag såsom udtagning af lavbundsjorde og indsatser i vådområder går fra at være en omkostning for samfundet til at være en gevinst.
Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Fødevareministeriet.
Frieslandcampina får første brintbil
Hollandske Frieslandcampina har fået den første brintbil i sin transportflåde. Den er et middel til at nå mejerikoncernens mål om klimaneutralitet i 2050, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
- Vi forbedrer os selv skridt for skridt. For fem år siden begyndte vi at bruge LNG-brændstof og oprette infrastrukturen til dette renere brændstof. Nu vil vi forsøge at gøre det samme med brint, siger Hans Wieleman, der er ansvarlig for mælkelogistikken i Frieslandcampina.
De seneste ti år har Frieslandcampina sænket CO2-udledningen på transportområdet med 18,1 procent. Samlet set skal udledningen reduceres med en tredjedel frem mod 2030.
Frieslandcampina ejes af omkring 11.000 andelshavere.
Verdensnyheder står i kø på messe
21 spritnye maskiner og redskaber står klar til at dyste om Maskinleverandørernes Innovationspris på Have & Landskab i Slagelse den 25. til 27. august – og for hele otte maskiners vedkommende er der tale om verdensnyheder, oplyser arrangørerne bag.
- Der er selvfølgelig meget fokus på eldrift. Det er jo en udvikling, som vi ser overalt, og som indkøberne har stor interesse i. Det samme gælder maskiner med forbrændingsmotorer, som skal leve op til Stage-kravene. Men også indenfor sikkerhed, ergonomi og miljø er der reelle danmarks- og verdensnyheder på programmet, så det bliver spændende at opleve live, fortæller branchedirektør hos Maskinleverandørerne, Klaus Nissen.
Følgende virksomheder dyster om prisen: V. Løwener A/S, Sønderup Maskinhandel A/S, Stiga A/S, Egholm A/S, Henrik A. Fog, Nomaco A/S, Lindholdt Maskiner A/S, GMR Maskiner A/S og Stemas A/S.