Økologer har fuldt fokus på klimaet

Stor interesse for at høre om klimatiltag, da Økologisk Landsforening i dag indtog Effektivt Landbrugs lounge-område på NutriFair.

Det er her, der og alle vegne i denne tid – klimaet. Og klimadebatten er naturligvis også noget, man aktivt tager del i hos Økologisk Landsforening.

I forbindelsen med den igangværende NutriFair-udstilling i Fredericia benyttede økologerne Effektivt Landbrugs lounge-område til i dag at fortælle om foreningens mange klimatiltag, som retter sig mod primærlandbruget.

Julie C. S. Henriksen, der er kvæg- og klimakonsulent i Økologisk Landsforening fortalte her, hvordan foreningen blandt andet tilbyder at lave klimahandlingsplaner for landmændene.

- Vi kan hjælpe landmanden med at få et øjebliksbillede af, hvor han står nu. Og så kommer vi med bud på, hvilke tiltag han bedst kan gennemføre på sin bedrift, så det gavner mest muligt, forklarede Julie Henriksen, foran cirka 65 besøgende i lounge-området.

Ingen nemme løsninger

Klimakonsulenten understregede dog også, at der ikke er nogle nemme løsninger, når det kommer til klimaindsatsen i landbruget.

- Det er ikke så nemt. Men noget at det, vi arbejder med, er at skabe motivation hos den enkelte landmand. Bedrifterne er vidt forskellige. Og derfor skal der ikke trækkes noget ned over hovedet på landmændene, som er ens for alle. Vi skal arbejde individuelt med tiltag, som giver mening på den enkelte bedrift og for landmanden, pointerede Julie Henriksen.

Hos Økologisk Landsforening har man blandt andet udarbejdet et klimakatalog med 37 punkter, som omhandler tiltag, der kan sættes fokus på rundt om på bedrifterne.

- En af udfordringerne er blandt andet, at man jo ikke kan se resultaterne af sin klimaindsats. Og derfor arbejder vi med klimaskoler, der i realiteten er Erfagrupper for landmænd, der arbejder med deres klimatiltag, og hvor man kan udveksle erfaringer på kryds og tværs. Og i det arbejde er handling og klimaeffektivitet centralt, forklarede klimakonsulenten.

Landbruget fylder på klimakontoen

Ifølge Julie Henriksen er landbrugets bruttoindflydelse på udledningen af klimagasser oppe på cirka 30 procent af den samlede udledning.

Folketinget har senest vedtaget en klimalov, som betyder, at der skal ske en udledningsreduktion fra hele Danmark på 70 procent inden 2030.

Landbruget har meldt ud, at erhvervet har som mål at blive klimaneutralt i 2050.

Læs også