Danske økologer studerer frugtbar jord i England

En intensiv studietur om frugtbar jord, Albrecht-analyser og økologisk pløjefri dyrkning går til England i slutningen af juni måned.

Steven Briggs er engelsk økolog, og i 13 år har han dyrket pløjefrit landbrug eller no-till, som det kaldes på engelsk. Han var i januar en populær oplægsholder på den danske Plantekongres og nu får danske landmænd mulighed for at besøge ham på Whitehall Farm. Det sker, når ØkologiRådgivning Danmark til sommer arrangerer studietur til England om frugtbar jord.
 
- Vi oplever en vældig interesse for jord, humus og opbygning af jordens frugtbarhed blandt økologiske landmænd i øjeblikket. Det er utroligt positivt, for det er den frugtbare jord, der skal sikre fremtidens udbytter, siger planterådgiver og rejseleder Erik Kristensen om baggrunden for initiativet.
 
Han har sammensat et tætpakket program med besøg hos UK-økologer, der arbejder målrettet med Albrechtanalyser i deres planteavl og hos Steven Briggs, der som nævnt har mange års erfaring med pløjefri økologi. Der bliver også tid til et besøg på Groundswell Farmshow, der er en kombination af dyrskue og international konference om reduceret jordbehandling.
 
De senere år har en del danske økologer fået lavet såkaldte Albrechtanalyser af deres jorder. Det er en grundigere jordbundsanalyse end dem, der normalt bliver lavet i Danmark, og formålet er at se på forholdet mellem forskellige næringsstoffer og arbejde hen mod en balance, der fremmer humusopbygning.
 
- Vi har ikke så stor erfaring med at udnytte analyserne som i England, så vi benytter lejligheden til dels at besøge Ian Robertson, der står bag analyserne, dels nogle af de økologer, der har arbejdet med dem i længere tid, så vi kan se og høre, hvad de får ud af det i praksis, fortæller Erik Kristensen.
 
Studieturen finder sted den 28. og 29. juni. Tilmelding til turen kan ske via ØkologirådgivningDanmarks hjemmeside.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også