Gennem snart 10 år har Økologisk Landsforening arbejdet med landbrugsudvikling i Uganda med fokus på lokale ressourcer og højere fødevareforsyningssikkerhed. Det handler blandt andet om plantedække og dyrkningssystemer, der beskytter jorden mod tørke og erosion, og om bæredygtig håndtering og brug af lokale ressourcer. Over 100.000 personer i Uganda og Tanzania har gennem projekterne fået forbedret deres levevilkår. Arbejdet tager udgangspunkt i en model, der kaldes Family Farmer Learning Groups (FFLG). Et koncept, der bygger på, at de deltagende landmænd lærer af hinandens erfaringer og gode råd frem for af eksperter. 

Marked og organisering
Nu bliver fokus i Økologisk Landsforenings udviklingsarbejde i samarbejde med den lokale organisation SATNET rettet mod de mange familielandbrug og FFLG’ers markedsadgang. Forening har netop modtaget en bevilling på godt tre millioner kroner fra Civilsamfund i Udvikling. 

- Vi har tidligere bidraget til etableringen af 20 andelsvirksomheder med cirka 3.000 medlemmer fra 100 FFLG’er i det vestlige Uganda. Det nye projekt skal være med til at konsolidere disse andelsvirksomheder og styrke medlemmernes markedsadgang, fortalervirksomhed og civilsamfundsorganisering, siger Per Rasmussen, der er international konsulent i Økologisk Landsforening.

Infrastruktur og netværk
Projektet bidrager til løsningen af en række af de udfordringer, som de 20 økologiske andelsvirksomheder står overfor med hensyn til infrastruktur (veje, strøm og vand), adgang til låne-og investeringsmidler og til regionale, nationale og internationale markeder for særligt kaffe, kakao, vanilje og majs. 

- Vi vil styrke andelsvirksomhederne gennem en systematisk træning i organisationsudvikling, deltagerorienteret ledelse og fortalervirksomhed, etablering af en platform for fortalervirksomhed for andelsvirksomhederne, samt en række netværk med forretnings- og finansielle partnere samt lokalregeringer, siger Per Rasmussen. 

I det seneste halve år har Økologisk Landsforening igangsat fire nye udviklingsprojekter i henholdsvis Bhutan, Zimbabwe, Tanzania og Uganda til i alt syv millioner kroner.