Spansk planteavler med 450 hektar: - Høster vi over 1 t/ha, er det en god høst

Desværre er gennemsnitsudbyttet i år på uvandede hvedemarker i Spanien nede på 0,5 t/ha. – Men på vores vandede hvedemarker kan vi nå op nær de 10 t/ha. Vanding gør en kæmpe forskel, understreger driftsleder.

Høsten i Spanien har været i gang siden starten af juni og der er kæmpe forskel i udbytte på vandede og uvandede marker. Fremavlsrapsen er skårlagt og klar til tærskning hos den spanske planteavler. Sådan ser vandingsanlæggene ud hos den spanske planteavler. Jordledning med sprinklere, der står på række ned gennem markerne. De fjernes aldrig - kun når de påkøres med maskiner. De mange specialafgrøder kræver særlige maskiner som her en klipper til vinmarkerne. Her skal der renses for ukrudt i vinmarker og i specialafgrøder. Der er 10 ansatte på gården på 450 hektar. Vicente Bodas er både planteavlskonsulent og en slags overordnet driftsleder, da ejerne bor fast i Madrid. Her lægger han planer med den praktiske driftsleder på gården. Specialafgrøderne er blandt andet mandeltræer, hvor de velkendte mandler sidder i en en lille frugt. Hvidløgene er netop taget op og ligger til tørring i solen.

Det er bestemt en dygtig planteavler, der foruden vinterhvede dyrker fine specialafgrøder som løg, fremavlsraps, hvidløg, majs, vin og lucernehø.

Gården ligger nær byen Albacete i det sydøstlige Spanien i et intensivt landbrugsområde.

- Vi har 300 hektar, der kan vandes og 150 hektar, der ikke kan vandes, fortæller driftslederen, da Effektivt Landbrug er på besøg sammen med gårdens planteavlskonsulent.

At vanding gør en kæmpe forskel, understreges af den igangværende høst.

- På vores uvandede hvedemarker høster vi i år kun 0,5 t/ha i gennemsnit. Normalt vil vi gerne op på 2 t/ha, men bare vi høster over 1 t/ha, er det stadig et godt udbytte.

- Men på de vandede hvedemarker kan vi nå helt op på 10 t/ha i gennemsnit. Og det vil vi nok nå i år, fortsætter driftslederen.

Bekymrende lidt regn

Vinterrapsen er skårlagt og klar til at blive tærsket.

- Det er fremavlsraps til Limagrain, da meget af rapssåsæden i Europa netop dyrkes her i Spanien, fortæller planteavlskonsulent Vicente Bodas, der også har et ledelsesansvar for bedriften.

Ejerne af gården bor nemlig langt væk i Madrid og har ingen landbrugsfaglig indsigt eller ønske om at drive den daglige drift. Dette er typiske ejerforhold i Spanien,.

Der er 10 ansatte på gården, hvoraf syv er traktorførere.

- Vi er meget bekymrede for vandforsyningen i fremtiden, da det tilsyneladende regner mindre end tidligere. Her er godt nok ingen store byer i nærheden til at kræve mere vand, men vanding af afgrøderne kan også blive et problem.

Derfor plantes der i disse år flere og flere plantager med mandel- og pistachenødder, som bedre kan tåle tørke i længere perioder.

Læs mere om Høst-Tour 2024

Hold dig opdateret om de seneste nyheder om årets høst. Lad dig inspirere af andre landmænds erfaringer og dan dig et overblik over udbytterne blandt dine kolleger i branchen.

Læs mere her

Læs også