Politikere og forbrugere har stort fokus på landbrugets forbrug af kemi og kunstgødning, og et af de mest fremhævede regenerative tiltag er minimal jordforstyrrelse. Det kan være jordforstyrrelse mekanisk med ploven, men også med planteværn og hjælpestoffer.

Medlemmer af FRDK er i mål med at reducere den mekaniske forstyrrelse, men vil nu også forsøge at reducere den kemiske forstyrrelse, lyder det det fra foreningen, der derfor har søsat projektet »På vej mod mindre input«.

- Det er ikke fordi, vi har et mål om slet ikke at bruge kemi, for som det er i dag, er input af gødning og planteværn grunden til, at vi kan opretholde høje udbytter, og det giver en vis fødevaresikkerhed. Men vi vil heller ikke sidde på hænderne, for der er ingen tvivl om, at vi får færre og færre tilladte produkter, og det er ikke givet, at glyphosat opnår ny godkendelse, når den nuværende udløber. Derfor udviser vi rettidig omhu ved allerede nu at begynde at finde nye veje, siger formand for FRDK, Henrik Terp.

Han forventer også, at teknologien vil udvikles, så man kan bruge eksempelvis laser-bekæmpelse, robotlugning eller andre virkemidler som alternativ til ukrudtsbekæmpelse med kemi. Det kan også være at spotsprøjtning kan give en væsentlig reduktion.

Erfa-gruppe er i gang

Projektet omfatter flere dele. Blandt andet er der etableret en erfa-gruppe bestående af en gruppe af konsulenter og landmænd, som sammen skal undersøge forskellige tiltag, der kan reducere forbruget. Der er repræsentanter fra såvel økologien, conservation agriculture, permakultur og regenerativ dyrkning.

Det er planen, at gruppen på skift skal mødes hos hinanden, og efterhånden som de kommer frem til nye metoder og praksisser, vil det blive formidlet ud til FRDK’s medlemmer.

Markdage med fokus på mindre input

FRDK og samarbejdspartnere inviterer til Åben Pløjefri Mark

Her er det muligt at opleve en række indsatser, der kan sænke inputtet af kemi og gødning. Det er blandt andet pH-kontrol, biostimulanter og afgrøden »Polykultur«.

Hør også landmændene fortælle om det pløjefri dyrkningssystem, få gode råd til at komme i gang med pløjefri dyrkning og få mere at vide om efterafgrøder.

8. maj: Niels Mamsen, Rødding

14. maj: Salling Agro, Spøttrup

15. maj: Søren Christensen, Ringsted

27. maj: Michael Kristensen, Holstebro

Naturlig forlængelse

Erfa-gruppen har haft deres første møde.

- Gruppen er sat sammen på tværs af ideologier og dyrkningssystemer, for vi skal samarbejde om at løse de fælles udfordringer, vi har. Og det er at sikre, at vi også kan dyrke vores jord i fremtiden, siger udviklings- og økologikonsulent Steen Nørhede.

Han er en af initiativtagerne sammen med Niels B. Hansen, der er formand for FRDK’s fagudvalg.

- Regenerativt landbrug med et minimeret input af gødning og kemi er en naturlig forlængelse af conservation agriculture (CA), siger Niels B. Hansen, der selv er medlem af den nye erfa-gruppe.

Mange CA-landmænd oplever i forvejen, at de helt kan undvære insektmidler, og at de kan skære ned på forbruget af svampesprøjtninger. Der, hvor det bliver svært, er forbruget af herbicider, altså ukrudtsmidler.

FRDK er kommet med et bud på vejen mod regenerativt landbrug, som er beskrevet via fire trin.

Her er trin fire regenerativt landbrug, og et af kravene til at nå det trin er, at inputtet af kemi og kunstgødning reduceres.

- Hvis vi skal op på trin fire, så er der nogen, der er nødt til at finde ud at komme derhen, siger Niels B. Hansen.

Tester ny blanding

Et andet af de første tiltag er afprøvning af afgrøden »Polykultur«. Den er udviklet af økologikonsulent Steen Nørhede og består af vårhvede, havre, ærter, gul lupin, fodervikke, boghvede og olieræddike.

Det er en hovedafgrøde, der høstes med mejetærsker eller wrappes som helsæd til kvægfoder. Men den har også efterafgrødens egenskaber.

Den lukker hurtigt af for ukrudt, har bælgplanter, der laver biologisk gødning og i øvrigt booster jordens mikroliv. Den er beregnet til at tage ind som sædskifteafgrøde.

Blandingen vil kunne opleves på FRDK’s Åben Pløjefri Mark-arrangementer i maj måned i år, hvor en række samarbejdspartnere også vil præsentere bud på, hvordan man kan mindske inputtet. Blandt andet via pH-kontrol og biostimulanter.