Meldingen om gebyrstigninger for forskellige typer godkendelser af plantebeskyttelsesmidler.pr. 1. juli møder kritik fra Landbrug & Fødevarer, der også tidligere har advaret mod netop dette.

- Vi noterer os Miljøstyrelsens udmelding om, at formålet med deres gebyrjustering er at sikre, at styrelsen fortsat har den nødvendige kapacitet til at håndtere ansøgninger effektivt og samtidig reducere antallet af ældre sager, og at dette arbejde fortsat sker i regi af Miljøstyrelsens handlingsplan for effektivisering af arbejdsgange og nedbringelse af sagsbehandlingstider på pesticidgodkendelsesområdet. Vi noterer os også, at der, som en konsekvens af de justerede gebyrer, tilføjes et nyt punkt i handlingsplanen, der skal undersøge muligheden for at indføre en ny, mere hensigtsmæssig gebyrstruktur for godkendelsesordningen, siger plantedirektør i Landbrug & Fødevarer, Peter Nissen i en pressemeddelelse.

I Landbrug & Fødevarer ser man frem til, at Miljøministeriet vil arbejde på at indføre en ny gebyrstruktur. Organisationen mener, det er urimeligt, at administrative omkostninger i forbindelse med myndighedernes sagsbehandling væltes direkte ned over erhvervet i en tid, hvor der i forvejen er pres på rammevilkårene og forventninger til omstilling af produktionen.

Dårlig business case

- Vi skal fremme alternativer og nye produkter med bedre miljøprofiler end ældre aktivstoffer, og derfor har vi i vores høringssvar udtrykt kritik over for gebyrstigninger, da det reelt kan bremse for, at mere miljøvenlige og effektive behandlingsmetoder kommer i spil, siger Peter Nissen og fortsætter:

- For at lykkes med den grønne omstilling, skal vi over tid bidrage med en mere varieret afgrødeproduktion tilpasset f.eks. klimakrav. Men gennemfører man de bebudede forhøjelser af gebyrerne, må man forvente, at det vil afholde firmaer fra at søge godkendelser af nye midler, som ellers kunne fremme en mere miljøvenlig produktion. Danmark bliver simpelthen for dårlig en business case for firmaerne, og det vil gå ud over fødevareproduktionen, fordi landbruget vil få færre midler til rådighed til at håndtere sygdomme og skadedyr i marken.

Med høringssvaret har Landbrug & Fødevarer rejst det åbenlyse spørgsmål, om der er taget stilling til de store negative konsekvenser, det vil have for dansk landbrug, hvis der som følge af urimeligt høje adgangsbarrierer til det danske marked reelt sættes en stopper for muligheden for en effektiv bekæmpelse af såvel sygdomme som skadedyr.

Planter