Det er perfekt at plante roser nu

Ønsker man nye roser i haven, kan de med fordel plantes i løbet af marts måned eller de første uger af april - inden det bliver for varmt. Roseforædler Rosa Eskelund fra Dyreborg ved Faaborg giver gode råd og bud på, hvilke nye roser der kommer til at pryde de danske haver i år.

Tidspunktet er helt optimalt. Der skal plantes nu, mens jorden stadig er fugtig, og det er tilpas koldt til, at jorden ikke tørrer ud omkring rosernes rødder, siger Rosa Eskelund, der er roseforædler i forædlingsvirksomheden »Roses Forever« hjemmehørende i Dyreborg nær Faaborg.

»Roses Forever«, der ejes af Rosa Eskelund og hendes mand Harley Eskelund, er blandt verdens førende inden for forædling af roser, og har eksisteret siden 1996.

- Det kan både være barrods og pottede roser, fortsætter hun og anbefaler barrodsroser til større arealer som bede i parkanlæg, indkørsler og lignende.

- Grav et godt hul i jorden og plant roserne syv centimeter under okulationsstedet. Så er de beskyttet mod eventuel frost.

Barrods roser skal ligge en halv times tid i en spand vand, inden man planter dem. Så får de de bedste betingelser, lyder rådet fra den erfarne roseekspert.

Husk gødning

Roserne vandes ekstra godt i forbindelse med plantningen, ligesom det er vigtigt, at der gives gødning allerede først i april og fire til fem gange i vækstsæsonen.

- En NPK-gødning med mikronæringsstoffer er vigtig for at holde roserne sunde, siger Rosa Eskelund og lover, at hvis man overholder de få krav, så har man de smukkeste blomster i midten eller slutningen af juni allerede det første år.

Sunde roser

- Jeg er meget opmærksom på, at jeg skal udvikle nye roser, der har en høj sundhed.

- Heldigvis er det lykkedes, og jeg har opnået den glæde, at flere af mine roser har vundet medaljer og priser for deres sundhed, understreger hun.

- Så bliver de bare behandlet med en lille smule omtanke, så er det et nemt job at have smukke roser i haven.

Jim og Emmelie hitter

Roserne »Jim the Viking« og »Emmelie de Forest Forever« er ingen undtagelse og blandt de nyeste på markedet.

- Det er nogle meget sunde roser, som gør dem lette at passe, hvilket jo for langt de fleste af os, er en klar fordel, fortæller Rosa Eskelund.

»Emmelie de Forest Forever« er en dejlig kraftigt voksende buket rose med store letduftende blomster.

- Blomsterne er meget holdbare, hvorfor den også er særdeles velegnet til at en buket i stuen.

»Jim the Viking« er medaljevinder for sin sundhed, og blev døbt tilbage i 2019 under Rosenfestivalen i Bogense af Jim Lyngvild selv.

- Den er super til større arealer, men også god solitært i havens bed eller i en stor krukke på terrassen eller som en lav blomstrende hæk, fortæller Rosa Eskelund og påpeger, at bierne elsker »Jim the Viking«, da blomsten åbner helt.Corona

Rosa Eskelund er som de fleste andre træt af de udfordringer, corona giver og efterhånden har givet alt for længe. Men samtidig erkender hun, at det måske var et tiltrængt pusterum, hvor hun især har haft yderligere tid til at fokusere på roserne hjemme i haven og afprøvninger af nye sorter.

- Jeg har også kunne koncentrere mig lidt mere om selekteringen i drivhuset, end jeg har for vane, og det har været dejligt. Det er jo trods alt her, min passion ligger, siger hun.

- At corona-pandemien ligeledes har medført, at flere har haft tid til arbejdet i haven og derfor købt roser, som aldrig før, ja det kan vi kun glæde os over, understreger Rosa Eskelund.

 

Roses Forever

 • Rosa Eskelund er roseforædler og ejer af Roses Forever, der er et dansk familieejet rose forædlingsfirma, der sælger rettigheder samt know-how til gartnerier i hele verden
 • Roses Forever er beliggende i Dyreborg ved Faaborg og beskæftiger tre fuldtids ansatte
 • Rosa Eskelund udvikler løbende nye roser i hendes forædlingsdrivhus
 • Rosas roser dyrkes i hele verden
 • Rosa har ved flere lejligheder fået hendes roser døbt af kongelige og kendte

Emmelie De Forest Forever Plant’n’Relax

 • Dejlig kraftigt voksende buketrose med store blomster
 • Sund, smuk og let duftende 
 • Højde cirka 80-100 centimeter
 • Bredde 50-90 centimeter
 • Blomster er holdbare - derfror perfekt til en buket til stuen

 

Jim the Viking Plant’n’Relax

 • Dejlig blomsterrig buketrose
 • Medalje vinder på sundhed Tyskland 2019
 • Super til større arealer, men også god solitært i havens bed eller i en stor krukke på terrassen.
 • Også fin som en lav blomstrende hæk 
 • Bierne elsker »Jim the Viking«, da blomsten åbner helt op
 • Fin og romantisk bed rose 
 • Knæsat af Jim Lyngvild i 2019 ved rpsefestivalen i Bogense 

Læs også

Vækstregulering optimerer udbyttet i frøgræs
Få styr på sprøjtninger, læggemateriale og bladanalyser
DLG omlægger fuldstændig sine høstbetingelser
Crispr/cas9-optimisme inden EU-rapport
Pesticidrester: Danmark overskrider ikke grænsen
IT-koks igen: Problemer med tast-selv