Værste havrerødsot i flere år

Den kommende tid viser formentlig mange udbredte angreb af havrerødsot i vintersæd.

I efteråret 2014 var der ekstremt kraftige luseangreb i vintersædsmarkerne, og det resulterede i meget voldsomme angreb af havrerødsot i forår 2015 og store udbyttetab – mellem 30 og 50 procent på kraftigt angrebne marker.

- Vi taler næppe om angreb i samme omfang i denne omgang. Men lige nu er det umuligt at sige, hvor voldsomt det er – og bliver, siger planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak, Agriadvice.

- Det meget lange og milde efterår har tydeligvis givet basis for sene luseangreb i selv relativt sent sået vintersæd, påpeger han og oplyser, at antallet af tilbagemeldinger om tydelige symptomer på havrerødsot er stærkt stigende.

Vigtig gødning

Hans Jørgen Bak vurderer ikke, at der har været varslet nok om udbredte luseangreb i efteråret.

- I Agriadvice har vi tilladt os at sige, at vi ikke kan optælle luseangreb nøjagtigt. Så vi skelner primært mellem, om der er lus eller ej – og hvordan klimaet er og tegner til at blive.

- Alligevel har vores kunder også symptomer på havrerødsot. Det viser bare, at vi allerede har glemt, hvor galt det kan gå.

Når først symptomerne på havrerødsot kan ses, er der ikke meget at gøre – og dog.

- Erfaringen siger, at det er vigtigt, at afgrøden har rigelig gødning til rådighed. Så gød afgrøden færdig – hvis den altså ikke er så dårlig, så man kan frygte for dens overlevelse, fastslår Hans Jørgen Bak.

Læs også

Sortsblanding i hvede giver risikospredning og stabilitet
Rapport giver Crispr-tilhængere vind i sejlene
Grovvareselskab: Helt oplagt med raps som efterafgrøde
Ny rapport: Kalkning af markerne hjælper også klimaet
Hveden arbejder videre i kulden
Sunde hvedemarker betaler for mikronæringsstoffer