Tema: Mælkeproducenter bør dyrke flere kolbemajs

Positive udbytter ved årets majshøst får Henrik Mikkelsen fra Hedegaard til at anbefale flere kolbemajs. Her er majssorten Prospect en af de bedste i landet.

Måske er kerneknust kolbemajs undervurderet som kvægfoder. Flere mælkeproducenter bør dyrke kolbemajs, hvis det står til faglig chef hos Hedegaard. Arkivfoto Henrik Mikkelsen, faglig chef for kvæg hos Hedegaard, er glad for blandt andet den helt nye majssort i sortimentet Prosperiti, der har en fantastisk fordøjelighed af NDF. Arkivfoto

På baggrund af årets majshøst, der trods dårlige udsigter først på sæsonen, endte med gode udbytter – og i Nordjylland ovenikøbet i rekordstørrelsen, slår faglig chef for kvæg hos Hedegaard, Henrik Mikkelsen, gerne et slag for, at landmænd med malkekvægbesætninger bør spekulere i at lave noget kolbemajs.

- Det vil være en fordel for en del mælkeproducenter, og jeg vil derfor klart anbefale, at der vælges sorter efter, at den mulighed er der, siger han og anbefaler i første omgang majssorten Prospect, der især i Nord-, Midt- og Vestjylland gør det fantastisk godt.

- Det er en af de bedste majssorter i landet. Den har været med i Landsforsøgene siden 2016 og ligger med et af de højeste udbytter og meget høj fordøjelighed, ligesom den leverer et højt stivelsesindhold, fortæller Henrik Mikkelsen.

Han understreger, at der er tale om en tidlig til meget tidlig all-round-sort med en høj standfasthed og en høj tørketolerance.

 

Sorter til kolde egne

Som søstersort anbefaler Henrik Mikkelsen Saxon, der ser ud til at være lidt tidligere fra start. Den vil derfor klare sig bedre på de lidt koldere egne. Sorten har en god forårsudvikling, er en opret plantetype og med en god standfasthed.

Sorten Reason er endnu en meget tidlig til tidlig sort med en hurtig forårsudvikling. Sorten bør dog primært anvendes til helsæd. Sorten udmærker sig ifølge Henrik Mikkelsen ved at give de bedste udbytter i forsøg fra det nordlige Norge og Sverige.

- Området Lemvig og nord på, eller i det nordlige Jylland, så er den sort et rigtig godt valg, konkluderer den faglige chef.

Spændende ny sort

Som en helt ny sort fremhæves Prosperiti. Det er en middeltidlig sort der ligger med et FAO-tal 175 (udtryk for tidlighed, red.). Den har ifølge Henrik Mikkelsen leveret flotte udbytter og ikke mindre end en fantastisk fordøjelighed af NDF.

- Fordøjeligheden af NDF er en særlig vigtig parameter for hvor meget koen kan indtage og udnytte. Dermed også, hvor meget energi, der kan omsættes til mælk. Derfor er det en sort, som bør indgå i overvejelser om sortsvalg, understreger Henrik Mikkelsen.

Læs også