Havefrøavlen oplever arealfremgang i 2022

Vikima Seeds oplever fornyet efterspørgsel af havefrø efter en lang periode, for at får lagrene ned.

Efter det »store« år i 2019, med dyrkning af 12.000 hektar med spinatfrø i Danmark, har både 2020 og 2021 været et par år med meget små udlæg. Både den store overforsyning af frø fra 2019, samt efterfølgende corona-pandemi, har betydet en lang periode for at få lagrene ned.

- Men nu er der opstået en flot efterspørgsel igen, fortæller Vikima Seeds frøavlschef, Jens-Olav Høst Hansen.

- Både indenfor den store frøafgrøde spinat, men også inden for hybrid-produktioner af vårraps, ses der en flot fremgang i arealerne og ligesom i de mere almindelige kornafgrøder, er der også tale om prisstigninger på produkterne indenfor havefrø-segmentet.

- Vores bestående avler-gruppe er faktisk helt fyldt op nu, og der er stadig enkelte kontrakter tilbage. Derfor er det også nu, at man skal slå til, hvis man på den lange bane ønsker at prøve kræfter med havefrøavlen, siger Jens-Olav Høst Hansen.

Det er nu, man skal med

Typisk oplever Vikima Seeds landmænd have en stor interesse for frøavlskontrakter, når kornpriserne er lave, men i de seneste par år har det ikke været muligt at tage nye avlere ind på grund af de mindre arealer til udlæg.

- Så vil man »med på vognen«, er det nu, under de høje kornpriser, at man skal huske at få foden inden for, så man fremadrettet har mulighed for at dyrke havefrø, siger Jens-Olav Høst Hansen.

Blomsterfrø har samtidig stor fremgang i Europa.

- Vi oplever stor stigning i efterspørgsel på flere arter af vores blomsterfrø, både til salg i rene sorter, men også i diverse blandinger. Brakstriber eller blot blomsterstriber er efterspurgt for bedre biodiversitet.

Generelt tror man i Vikima Seed A/S på en positiv udvikling i arealerne med havefrø. Ikke mindst på grund af den stigende interesse for at producere plantebaserede fødevarer, hvor både specielle sorter af ærter, lupiner og linser, er ved at finde vej ind i sortimentet.

- Vores viden omkring rensning af frø er stor, hvilket betyder at vi er oplagte samarbejdspartnere for firmaer, der har brug for dyrkning, kontraktstyring og rensning af frø, så der opnås den bedste kvalitet og den højeste renhed i produkterne, slutter frøavlschefen.

Læs også