Markvandring i morgenfruer

Per Funch Clausen fra Fuglsbølle på Langeland bød i sidste uge i samarbejde med Velas til markvandring i både morgenfruer, vårbyg, purløg, vinterhvede og rødsvingel.

Morgenfruer er en afgrøde med god økonomi. Især i år, hvor gødningspriserne er steget, et et behov på bare 30 kg kvælstof meget positivt.

26 landmænd var i sidste uge samlet hos Per Funch Clausen i Fuglsbølle på Langeland for blandt andet at høre om mulighederne for at dyrke morgenfruer.

- Per har en stor ekspertise indenfor havefrø, og det er derfor altid spændende at se hans bedrift og høre hans erfaringer og historier fra mange forskellige havefrøafgrøder, sagde planteavlskonsulent Lennart Banke, Velas, da han bød velkommen til arrangementet.

God økonomi i morgenfruer

Der er for tiden god økonomi i at dyrke morgenfruer, og anbefalingen lød, at man - hvis man har lyst til at forsøge sig med afgrøden - skal byde ind hos udbyderne.

- Der er de forskellige år svingende areal alt efter behov. Men det er en forholdsvis stabil og sikker afgrøde, der det første år kun kræver 30 kg kvælstof, hvilket jo er en fordel nu, hvor gødningen er steget i pris, så er lysten der, skal man byde ind, lød det fra planteavlskonsulenten.

Aftenen bød desuden på vårbyg med græsudlæg, hvor det var tydeligt, at der er sået en forholdsvis lille mængde vårbyg, for ikke at skygge for græsudlægget.

- Man skal lige vænne sig til, at vårbyggen står på hver anden række. Den ser ikke så kraftig ud, sagde Lennart Banke.

Det våde vejr øger risiko for sygdom

Den generelle status fra konsulenterne var, at Balaya-sprøjtningerne i hvedemarkerne er klaret, og at der om halvanden til tre uger (cirka uge 24-26, red) skal akssprøjtes.

Der er endnu ikke registreret det store sygdomstryk, men det anbefales, at man holder godt øje, især på grund af det fugtige vejr.

Olieprisen er steget

Aftenen blev afsluttet med et stykke kage og en forfriskning, mens virksomhedsrådgiver Morten Holm Rasmussen fra Velas gjorde status på råvaremarkedet.

- Olieprisen er steget meget og koster nu cirka 9.400 kroner eksklusive afgifter og fratrukket rabat. Dollarkursen er steget 17 procent på et år i forhold til kronen, hvilket også trækker prisen på olie op, da råolie handles i dollar, fortalte han.

På korn- og rapsmarkedet er prisen de seneste uger faldet.

- På kornmarkedet så vi en foreløbig top for cirka 14 dage (uge 20) siden. Herefter er prisen på salg af høst 2022 på hvede faldet fra 270 kroner pr. hkg til i dag omkring 240 kroner pr. hkg. Rapsmarkedet er faldet 50-60 kroner i forhold til toppen i slutningen af april.

Sælg ikke det hele på en gang

Ifølge Morten Holm Rasmussen er priserne på korn og raps langt over gennemsnittet, hvilket historisk viser, at her skal der sælges langt frem.

- Men sælg ikke det hele på en gang. Vi ved ikke, hvornår priserne topper. Ved at delsælge er man stadig med, hvis markedet stiger yderligere, lød rådet.

Det vigtigste i det nuværende marked er at beslutte sig for, hvor meget mere rapsen eller kornet må falde, inden man vælger at sælge, hvis man endnu ikke har solgt noget. Her er det ifølge virksomhedsrådgiveren alfa og omega, at man har en strategi for, hvad man gør, hvis kornet eller rapsen begynder at falde i pris.

Vigtigt med fast strategi

- Det er efter min mening, ikke muligt at forudsige toppen for hverken kornprisen eller kornpriser. Man skal beslutte sig for, hvordan man beskytter sig mod et eventuel tab, og her er en fast strategi utrolig vigtig, understregede Morten Holm Rasmussen.

Lennart Banke afsluttede aftenen med at takke for det fine opbud.

- Det er rart i en tid, hvor der er mange tilbud omkring markvandringer, og sprøjten typisk også skal holdes til for, at man ikke kommer bagud, at I finder tid til at møde op. Tak for det.

Læs også