20 år med mikronæring på Lammefjorden

Når de 230 hektar kartofler på Aspagården på Lammefjorden skal sprøjtes, er der altid fosfor, magnesium og kvælstof med i tanken.

- Vi var med lige fra starten, da Interfiller lancerede det her til landbruget, og vi har købt det igen hvert år. Så længe vi ser en effekt af det, så bliver vi ved med at vende tilbage, siger ejer af Aspagården, Kurt Skovbjerg. 

Det var hans planteavlsrådgiver, der for 20 år siden foreslog, at Aspagården skulle benytte chelaterede mikronæringsstoffer fra Interfiller på sine højtydende marker på Lammefjorden. Her dyrker Aspagården 960 hektar med fokus på kartofler, hvede og maltbyg.

Kartoflerne fra gårdens jorde tre meter under havoverfladen leveres til eget kartoffelvaskeri og pakkeri på Lammefjorden under navnet Storøhage Kartofler, og hveden leveres til DLG eller Danish Agro.

Konsekvent i markplanen

For at pleje højværdiafgrøderne bedst muligt lægges brugen af chelaterede mikronæringsstoffer og Fosmagnit, der består af en flydende blanding af fosfor, magnesium og kvælstof, konsekvent ind i markplanen. 

- Så længe vi mener, afgrøderne ser godt ud, så må det være, fordi vi bruger de produkter. Sådan er vores filosofi. Er der en afgrøde, der pludselig ser mærkelig ud, så tager vi en plantesaftanalyse, for lige at se om den mangler et eller andet, siger Kurt Skovbjerg.

Han fortæller, at lige så konsekvent som sprøjteplanen lægges, så er mikronæringsstofferne også en fast del af strategien på de højtydende marker.  

Korrekt pH i sprøjten

På Aspagården benytter man sig både af Fosmagnit og af Interfillers mikronæringsprodukt Hvedesupport, der tilsættes behandlinger til hvede og vårbyg. Han tildeler to gange én liter. Først med ukrudtsprøjtningen, og senere med svampesprøjtningen, hvor der også tilsættes en liter Fosmagnit.

 - Vi gør det simpelthen konsekvent. Det har vi gjort i mange år, og vi har gode erfaringer med det, siger Kurt Skovbjerg. 

 Fosmagnit benytter Kurt Skovbjerg til at opnå korrekt pH i marksprøjten, og derfor har han i mange år haft midlet på lager, så der er nok at tage af gennem sæsonen.  

 - For tyve år siden var der meget fokus på at gøre vandet i sprøjten mere neutralt. Vores konsulent lavede på det tidspunkt en prøve af vores vand, og så regnede vi os frem til, at hvis vi brugte 0,3 liter Fosmagnit, så var vi så tæt på den ønskede pH-værdi som muligt, siger Kurt Skovbjerg. 

Når man har mange produkter med i tanken på sprøjten på samme tid, er det vigtigt, at de fungerer sammen. Ifølge Interfiller sikrer de chelaterede mikronæringsstoffer, at der kommer fuld effekt af de medbragte midler, og at sprøjtens dyser ikke stopper til.   

 - Det er en stor fordel i det her spil, at det er flydende. Det er nemt at hælde i, og det er nemt at have med at gøre. Vi får det hjem i 1000-liters palle-tanke, og det er helt sikkert en fordel, siger Kurt Skovbjerg.

Trofast kunde 

Henrik Gubi stod for 20 år siden bag det første salg fra Interfiller til Aspagården, men rådgivning fra Søren Overgaard Scnipper er den direkte årsag til, at mange kartofler og hvedeplanter på Lammefjorden i dag får tildelt mikronæringsstoffer.

- Oprindeligt er det Søren Overgaard Scnipper, der har føjet det på Kurt Skovbjergs gødningsplan. Det var Søren, der anbefalede brugen af vores produkter dengang, siger Henrik Gubi, direktør i Interfiller.  

Og generelt har det ifølge Henrik Gubi haft stor betydning for udbredelsen af de chelaterede produkter, at fremsynede planteavlsrådgivere valgte at se på, om erfaringer med brugen af midlerne fra gartnerierne kunne føres over i landbruget.  

 - Vi var allerede i 1980’erne i gang med nogle forsøg, men der var kun meget få, der kørte med chelaterede produkter. Og hovedparten af dem, der valgte at tage Interfillers planteavlsprodukter til sig, de hænger stadig ved, siger Henrik Gubi. 

En af dem, der hænger ved er Kurt Skovbjerg, og faktisk var Lammefjords-landmanden den første landbrugskunde, der for tyve år siden købte den første palletank Fosmagnit fra Køge-virksomheden Interfiller.

Aspagården

  • Aspagården producerer i 2022 spisekartofler på 230 hektar af Lammefjorden, og derudover er 525 hektar udlagt med hvede og 135 hektar med maltbyg
  • I alt er der 960 hektar i markplanen 

Læs også