Jørgen omlagde til økologi og gik fra 1500 til 6500 kroner pr. hektar

Efter et godt råd fra en Velas-rådgiver gik den tidligere svineavler Jørgen Villumsen over til økologisk planteavl. Nu banker banken ikke længere på døren, og han har tid til at lufte motorcyklen oftere

Da banken i midten af 2010’erne meddelte Jørgen Villumsen, der på det tidspunkt havde 475 søer og flere udenlandske medarbejdere på bedriften på Samsø, at de ikke længere ville støtte op, og at han skulle sælge slægtsgården, fik landmanden en mental mavepuster. Det fortæller Velas om i en pressemeddelelse.

- Det var modbydeligt. Det ville jeg ikke være med til, fortæller Jørgen Villumsen.

Han var glad for at være selvstændig landmand på den gård, som han i 1989 overtog fra sin far, og derfor var han ikke med på at skulle sælge bedriften.

- Jeg havde virkelig brug for rådgivning. Jeg overvejede konventionel planteavl, men det var heller ikke rigtigt lykken for mig, og så var der en konsulent fra Velas, som hviskede i øret på mig, hvad man får for økologisk korn. »Nå«, tænkte jeg så. »Det skal jeg vist hjem og regne lidt på«, fortæller Jørgen Villumsen.

I samarbejde med Velas fik Jørgen Villumsen regnet på, hvordan økonomien ville se ud, hvis han overgik til økologisk planteavl. Det så fornuftigt ud, og derfor omlagde Jørgen Villumsen i første omgang 40 hektar jord til økologi i 2016.

- Der fik jeg 6500 kroner pr. hektar i omlægningsåret, og konventionelt gav 1500 kroner pr. hektar. Så var jeg ikke i tvivl, og resten af jorden blev lagt om i 2017, fortæller han om skiftet, som samtidig betød et farvel til de næsten 500 søer og medarbejderne på gården.

Mere fritid

I dag driver Jørgen Villumsen 175 hektar økologisk planteavl, og selvom der har bredt sig lidt større usikkerhed på økologiområdet for nyligt, er han meget tilfreds med sit valg.

- Økonomien på bedriften er meget bedre, og jeg har fået et helt andet liv. Jeg har i foråret været på en fire dage lang motorcykeltur til Harzen. Der er ikke grise, der skal passes konstant, så jeg har fået mere tid og en bedre økonomi, fortæller Jørgen Villumsen.

Som eksempel peger han på, at har han høstet til sent om aftenen, kan han godt tillade sig at sove lidt længere næste dag.

- Det har virkelig været godt. Der er lidt stille, når der ikke er medarbejdere, så det har været det sværeste at vænne sig til. Men min søn er at hjælpe en gang imellem, så ham kan jeg trække på, og det er rart, siger Jørgen Villumsen.

Sparrer ofte

Ifølge Jørgen Villumsen havde han aldrig selv fået idéen om at overgå til økologisk planteavl.

- Det var kun, fordi rådgiveren hviskede mig i øret, hvad jeg kunne få for økologisk korn, at jeg kom ind på det spor, siger han.

Han lægger ikke skjul på, at beslutningen blev taget af økonomiske årsager, men han kan godt mærke, at han i stigende grad adopterer en identitet som økologisk landmand.

- Når jeg kører på motorcykel en tur her på Samsø, kan jeg lugte, når de andre har sprøjtet, og så glæder jeg mig da lidt over, at det har jeg ikke bidraget til, siger han med et grin.

I dag er de økonomiske fordele ved at være økologisk planteavler ikke så store, som de har været, og usikkerheden er i højere grad begyndt at indfinde sig. Det mærker Jørgen Villumsen også.

- Jeg plejer at have solgt det meste korn i foråret, men der er ikke én, der vil købe lige nu. De, der skal købe kornet igen, venter og venter. Frøgræs, som har været det bedste, har de allerede på lager rundt omkring. Så vi vakler lidt, men jeg tror på, at det kommer igen, siger Jørgen Villumsen.

Ifølge økologirådgiver Rasmus Bomholz fra Velas har Jørgen Villumsens timing i at overgå til økologisk planteavl haft stor betydning.

- Siden han lagde om til økologi, har vi haft gode afregningspriser, hvilket har været med til at give en ro til at arbejde med de faglige udfordringer, som økologien har givet ham, siger Rasmus Bomholz.

På længere sigt er det planen, at hans søn skal overtage den økologiske bedrift på Samsø.

Læs også