DLF var rettidig ude, da avlerne meget tidligt fik at vide, at der skulle skæres i udlægsarealerne.

Det fastslog Birthe Kjærsgaard, avlschef i DLF’s region Øst, på et avlermøde tidligere i december, der samlede knap 80 frøavlere på Rosenfeldt Gods ved Vordingborg. Mødet var for frøavlere i valgkreds 04 Næstved.

Alle frøfirmaer og -avlere har måttet begrænse arealerne efter rekordhøsten af græs- og kløverfrø i de seneste par år.

- Her øst for Storebælt har vi til høst 2024 reduceret en tredjedel af det samlede frøhøstareal væk i forhold til 2022. Så føler I, at I har fået for lidt frøareal, så snak med jeres kollega og hør at det er ens for alle avlere, understregede Birthe Kjærsgaard.

- Og ser vi alene på arealerne med rødsvingel, så er de reduceret helt ned på kun en tredjedel til høst 2024 i forhold til høst 2022, fortalte hun.

Aldrig oplevet så ringe høst

Hun kunne glæde Næstved-kredsen med, at deres høstudbytter i 2023 for flere arter lå over landsgennemsnittet.

Det var især udbytter i alm. rajgræs, strandsvingel og hundegræs, mens udbytterne i Næstved-kredsen for hvidkløver var tæt på kun en tredjedel og for engrapgræs tæt på halvt udbytte af normalt – meget tilsvarende som i resten af landet.

Faktisk var den tørre maj/juni og den efterfølgende våde høst så ringe, at flere frømarker slet ikke blev høstet.

- Jeg har aldrig oplevet noget så tilsvarende ringe som her i 2023-høsten, konkluderede den mangeårige avlschef.

- Og det er endda jer, der har høstet de bedste udbytter i hele det østlige Danmark.

Rekordomsætning

Samlet set for DLF-koncernen kunne John Larsen, direktør for salg og marketing i Europa, dog berolige med en solid økonomi.

- Vi ramte i året 22/23 en rekordstor omsætning på 8,7 milliarder kroner, tredjebedste indtjening nogensinde før skat på en halv milliard, og en rekordstor avlerafregning på 18.100 kroner pr. hektar.

Det skyldes især høje priser i markedet og med gode bidrag fra salg af raps og grøntsagsfrø.

Men udfordringen er fortsat store lagre af frø i Europa.

- Efter 2018/2019 så der ud til at være et stigende behov for frø, og udlægsarealet blev generelt øget af alle. Men så fik vi to år med rekordudbytter og samtidig faldende afsætning. Så nu er lagrene på et ekstremt højt niveau, forklarede John Larsen.

Det koster udgifter at håndtere de store lagre og det trykker samtidig priserne.

- Derfor er aconto-afregningen samlet for græs- og kløverfrø for 2023-høsten også faldet ned til lige over ni kroner, som er en betydelig nedgang fra de foregående tre års afregning.

Økonomien betydeligt ned

Det bringer økonomien betydeligt ned i forhold til de seneste par år i frøavlen.

- Bruttoudbyttet i kroner pr. hektar bliver med disse 2023-acontopriser på 9.861 kroner mod de seneste to års udbytte på omkring 18.000 kroner pr. hektar. Men set i et tre-års gennemsnit ligger det cirka på niveau med de foregående år siden 2012.

Samlet får det den konsekvens for høstareal 2024/2025 og for udlægsplan forår 2024, at arter som engrapgræs, engsvingel og timote skal yderligere reduceres i areal, mens rødsvingel, alm. rajgræs og økologisk bliver uændret samt udlæg af hvidkløver og italiensk rajgræs kan øges.

Afslutningsvis konkluderede bestyrelsesmedlem Peter Bagge Hansen, at man nu har nået bunden med tilpasninger af frøarealer, og DLF derfor står godt rustet til de kommende år.

Planter