Velas advarer om risiko for mangel på udsæd: Langt de fleste havre- og maltbygsorter er allerede udsolgt

Lave høstudbytter i 2023 og dårlig kvalitet i vårsæden betyder, at mængden af udsæd af vårkorn er lavere end forventet. Langt de fleste havre- og maltbygsorter er allerede udsolgt, lyder det fra Velas.

2023’s lave høstudbytter og ringe kvalitet i vårsæd kan give problemer her i foråret, hvor vårsæden kan blive en mangelvare. Det skriver Velas i deres Afgrødenyt og forudser, at risikoen for at blive tilbudt udsæd fra et parti med mindre god kvalitet er stor, hvis man endnu ikke har købt udsæd.

I følge Velas har grovvarefirmaerne gennem årene typisk kunnet levere såsæd med en spireprocent på 95. Landbrugsstyrelsen har givet dispensation til at sænke spireprocenten til 75 på 26.100 ton vårbyg og 7.500 ton havre. De først solgte partier lever sandsynligvis op til de ordinære krav. Partier, som ikke gør, skal være tydeligt mærket med dispensation til lavere spireprocent.

Overvej brug af egen udsæd

Har du endnu ikke købt udsæd, er det oplagt at overveje brug af egen udsæd. Men kun, hvis du har korn med god kvalitet liggende på lager. Det kræver, at kornet er tørret og nedkølet korrekt efter høst. Det skal også være beluftet regelmæssigt hen over efterår og vinter, så spireevnen er bevaret.

Ved brug af egen udsæd, bør man, ifølge Velas’ konsulenter, indsende en repræsentativt udtaget prøve til test for bejdsebehov, spireevne, renhed og beregning af tusindkornsvægt, Dermed kan du sikre dig mod en dårligere kvalitet af egen udsæd, end hvad du opnår ved køb af certificeret udsæd.

Husk, at egen udsæd kun må produceres af korn avlet på egen bedrift, og at der skal betales forædlerafgift til sortsejeren.

Læs også