Årets dygtigste økologiske løgproducent er fynsk

Agernæs Øko ved Assens vandt titlen som Årets økologiske løgavler, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg for 18. gang kårede producenten med Det højeste udbytte. Anden pladsen blandt de konventionelle avlere gik også til Fyn.

Agernæs Øko ved Assens vandt, med et udbytte på 37,7 ton pr. hektar, titlen som Årets økologiske løgavler, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg den 5. februar for 18. gang kårede producenten med det højeste udbytte af henholdsvis økologiske og konventionelt dyrkede løg.

Gennemsnitsudbyttet hos øko-deltagerne lå i 2023 på 33,6 ton pr. hektar.

Hardy Hansen, Højvang Grønt ved Sandved, vandt titlen som Årets konventionelle løgavler. Henrik Petersen, Hasmark Vestergård ved Otterup blev nummer to. Gennemsnitsudbyttet hos de konventionelle deltagerne lå i 2023 på 62,3 tons pr. hektar.

Bedste løgkvalitet fra Hasmark

På årsmødet blev den bedste kvalitet af løg også kåret, både af gule og røde. Denne bedømmelse blev foretaget af mødets deltagere. Også denne ære løb Henrik Petersen, Hasmark Vestergaard med og blev således vinder af kvalitetskonkurrencen for såvel gule som røde løg med sorterne Hystore og Red Tide – begge var høstet den 21. september 2023.

Dårligt løgvejr

- Vejret bød på hårde odds for løgmarkerne i 2023. April var kold og våd, mens maj og juni måned var ekstremt tørre. Det betød, at løgene var meget bagefter ved udgangen af juni. Juli og august var våde og kolde, mens september til gengæld var varm og tør, så noget af det tabte blev indhentet, men altså ikke nok, fortæller konsulent Peder Krogsgård, HortiAdvice.

- Også ukrudtsbekæmpelsen var vanskelig. Det var svært at komme tidligt nok i gang, og ukrudtet vedblev at spire frem, selv i juli måned. Derudover var sandflugt, haglskader og angreb af skimmel med til at give lavere udbytter. Fusarium var især hård ved de økologiske løg, ræsonnerer løgkonsulenten og påpeger, at vejret drillede i hele Europa. Det betød, at priserne var pæne på de gule, konventionelle løg og meget høje på de konventionelle, røde løg. I de økologiske var der ikke helt samme prisstigning.

Danske Spiseløg

Avlerforeningen af Danske Spiseløg har 22 aktive medlemmer, som dyrker i alt 1.465 hektar med spiseløg, hvoraf 26,2 procent er økologisk.
Konkurrencen er sponseret af frøfirmaerne SeedCom, Hazera, Olssons Frö, SW Horto og Grimme Skandinavien.

Læs også