bannerPos

Agrochef: Placering af fosfor er afgørende for kartoflernes fremspiring og etablering

- Placering af fosfor ved knolden er afgørende for kartoflernes fremspiringshastighed og etablering, konstaterer agrochef Jens Bach Andersen, BioNutria.

Redaktionen

09-03-2019 06:30
Hos firmaet BioNutria tror man flere og flere avlere i fremtiden vil vælge at placerer fosfor ved lægning af kartofler.

I de senere år har de været stor fokus på de forskellige tekniske muligheder, der er for tildeling af fosfor til kartofler ved lægning.

Et af de firmaer, der har arbejdet målrettet med mulighederne, er BioNutria.

- Vi har vi arbejdet med dette emne, siden vi begyndte at lave landbrugsgødninger i 2009, og vi har gjort en del erfaringer og fået mange positive resultater undervejs, lyder det fra agrochef Jens Bach Andersen.

- Det er det absolut højeste merudbytte, der er præsteret for tildeling af flydende fosforgødning i landsforsøgene nogensinde

Jens Bach Andersen, agrochef BioNutria

Stærkt temperaturafhængig

Han forklarer, at fosfor er et immobilt næringsstof, og at mineraliseringen fra jordpuljen er langsom og stærkt temperaturafhængig.

- Derfor er placering af fosfor ved knolden afgørende for kartoflernes fremspiringshastighed og etablering. Desuden har fosfor stor indflydelse på rodvæksten, så en god fosforforsyning ved etablering sikrer hurtigere rodvækst og dermed en større mulighed for optagelse af de øvrige næringsstoffer.

Jens Bach Andersen pointerer, at BioNutria har et varieret og fleksibelt gødningsprogram, der gør det muligt at få den sammensætning og det p-niveau, man ønsker.

- Vi laver rene fosforgødninger i form af Bio P11 og BioP20, og vi laver NP- og NPS-gødninger efter kundens ønske – f.eks. Bio NPS10-10-3 og Bio NP5-8, nævner agrochefen.

Sure gødninger

Kvælstofdelen i gødningerne er ifølge Jens Bach Andersen fordampningsinhiberet og sikret mod udvaskning, så der opnås maksimal effekt.

- Som udgangspunkt er gødningerne sure, og udstyret, man anvender, skal derfor kunne tåle en sur gødning, understreger han.

De sure gødninger er alle blandbare med bejdsemidler og kan derfor anvendes direkte i bejdseanlæg.

- Vi har testet Bio NP5-8, Bio P11 og Bio NP10-10-3 i landsforsøg i 2015, 2016 og 2017 (jf. tabel). I alle tilfælde er gødninger bejdset direkte på læggekartoflerne, og konklusionen er, at når man holder sig til 10 kg P/ha, er der fine nettomerudbytter for bejdsning, mens højere doser kan hæmme kartoflerne.

Højeste merudbytte

I 2017 opnåede BioNutria ifølge agrochefen 1610 kr./ha netto for tildeling af 10 kg P i Bio NP 5-8.

- Det er det absolut højeste merudbytte, der er præsteret for tildeling af flydende fosforgødning i landsforsøgene nogensinde. Vil man bejdse flydende fosfor på knoldene, er Bio NP 5-8 derfor det oplagte valg. 

- Som udgangspunkt er gødningerne sure, og udstyret, man anvender, skal derfor kunne tåle en sur gødning

Jens Bach Andersen, agrochef BioNutria

Hvis man ikke ønsker at bejdse gødningen direkte på knolden, giver det ifølge Jens Bach Andersen endnu flere muligheder.

- Dels kan man øge dosis og evt. give hele sin planlagte fosformængde i rillen, og dels kan man bruge pH-neutrale gødninger, der ikke slider på udstyret.

BioNutria tilbyder en pH neutral NPS 10-10-3 til dette formål. Den er ikke blandbar med bejdsemidler og er derfor ikke aktuel til bejdsning direkte på knolden.

Gødninger testet

Jens Bach Andersen forklarer, at man tilbage i 2015 testede placering af gødning i rillen i samarbejde med AgriNord og Møldrup Kartoffelcentral.

- Her blev der placeret 16 kg P i form af Bio P11 og der blev konstateret merudbytter på 15-30 hkg/ha.

I konklusionen fra forsøget er den ifølge agrochefen anført: »Det har været tydeligt, især i Cara og Spunta, at rodudviklingen har været kraftig fra starten af, og de har været hurtigere til at komme op af jorden. Allerede inden fremspiring var der en tendens til at de fosforbehandlede kartofler tidligere dannede flere stoloner, der var kraftigere end ved de ubehandlede. Der har været meget ens fremspiring, og der er sat flere knolde af pr. plante. Her er der klar tendens til at placering af fosfor skaber merudbytter og en mere ensartet knoldsætning.«

- Alt i alt tror vi, at der i fremtiden vil være flere og flere, der på den ene eller anden måde placerer fosfor ved lægning af kartofler

Jens Bach Andersen, agrochef BioNutria

- Alt i alt tror vi, at der i fremtiden vil være flere og flere, der på den ene eller anden måde placerer fosfor ved lægning af kartofler.

Marked: Tyske svinepriser står overfor markante stigninger

Der er stor efterspørgsel på smågrise i Tyskland, og derfor er der udsigt til markante prisstigninger, skriver Danske Svineproducenter.

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.-6. juli

Horsch sætter omsætningsrekord

I 2018 opnåede Horsch den største omsætning i firmaets historie.

Prognose: Smågrisepriser bliver bedre end forventet

Den sæsonmæssige nedtur i tredje og fjerde kvartal bør blive moderat, lyder vurderingen i en ny prognose for smågrisepriserne.

LDM-advokat om Arla-aftale: Vent med at skrive under

Arlas nye aftale, som venter på underskrift fra andelshaverne, giver mindre indflydelse, mere ulighed og farvel til vedtægterne, mener Lauge Fastrup.

Afregningspris, afregningspris, afregningspris

Afregningsprisen har ikke givet overskud til ordentlig honorering og normalt vedligehold for den gennemsnitlige mælkeproducent, mener LDM-formand.
Side 1 af 1495 (29881 artikler)Prev1234567149314941495Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer