bannerPos

Agrochef: Placering af fosfor er afgørende for kartoflernes fremspiring og etablering

- Placering af fosfor ved knolden er afgørende for kartoflernes fremspiringshastighed og etablering, konstaterer agrochef Jens Bach Andersen, BioNutria.
09-03-2019 06:30

Hos firmaet BioNutria tror man flere og flere avlere i fremtiden vil vælge at placerer fosfor ved lægning af kartofler.

I de senere år har de været stor fokus på de forskellige tekniske muligheder, der er for tildeling af fosfor til kartofler ved lægning.

Et af de firmaer, der har arbejdet målrettet med mulighederne, er BioNutria.

- Vi har vi arbejdet med dette emne, siden vi begyndte at lave landbrugsgødninger i 2009, og vi har gjort en del erfaringer og fået mange positive resultater undervejs, lyder det fra agrochef Jens Bach Andersen.

- Det er det absolut højeste merudbytte, der er præsteret for tildeling af flydende fosforgødning i landsforsøgene nogensinde

Jens Bach Andersen, agrochef BioNutria

Stærkt temperaturafhængig

Han forklarer, at fosfor er et immobilt næringsstof, og at mineraliseringen fra jordpuljen er langsom og stærkt temperaturafhængig.

- Derfor er placering af fosfor ved knolden afgørende for kartoflernes fremspiringshastighed og etablering. Desuden har fosfor stor indflydelse på rodvæksten, så en god fosforforsyning ved etablering sikrer hurtigere rodvækst og dermed en større mulighed for optagelse af de øvrige næringsstoffer.

Jens Bach Andersen pointerer, at BioNutria har et varieret og fleksibelt gødningsprogram, der gør det muligt at få den sammensætning og det p-niveau, man ønsker.

- Vi laver rene fosforgødninger i form af Bio P11 og BioP20, og vi laver NP- og NPS-gødninger efter kundens ønske – f.eks. Bio NPS10-10-3 og Bio NP5-8, nævner agrochefen.

Sure gødninger

Kvælstofdelen i gødningerne er ifølge Jens Bach Andersen fordampningsinhiberet og sikret mod udvaskning, så der opnås maksimal effekt.

- Som udgangspunkt er gødningerne sure, og udstyret, man anvender, skal derfor kunne tåle en sur gødning, understreger han.

De sure gødninger er alle blandbare med bejdsemidler og kan derfor anvendes direkte i bejdseanlæg.

- Vi har testet Bio NP5-8, Bio P11 og Bio NP10-10-3 i landsforsøg i 2015, 2016 og 2017 (jf. tabel). I alle tilfælde er gødninger bejdset direkte på læggekartoflerne, og konklusionen er, at når man holder sig til 10 kg P/ha, er der fine nettomerudbytter for bejdsning, mens højere doser kan hæmme kartoflerne.

Højeste merudbytte

I 2017 opnåede BioNutria ifølge agrochefen 1610 kr./ha netto for tildeling af 10 kg P i Bio NP 5-8.

- Det er det absolut højeste merudbytte, der er præsteret for tildeling af flydende fosforgødning i landsforsøgene nogensinde. Vil man bejdse flydende fosfor på knoldene, er Bio NP 5-8 derfor det oplagte valg. 

- Som udgangspunkt er gødningerne sure, og udstyret, man anvender, skal derfor kunne tåle en sur gødning

Jens Bach Andersen, agrochef BioNutria

Hvis man ikke ønsker at bejdse gødningen direkte på knolden, giver det ifølge Jens Bach Andersen endnu flere muligheder.

- Dels kan man øge dosis og evt. give hele sin planlagte fosformængde i rillen, og dels kan man bruge pH-neutrale gødninger, der ikke slider på udstyret.

BioNutria tilbyder en pH neutral NPS 10-10-3 til dette formål. Den er ikke blandbar med bejdsemidler og er derfor ikke aktuel til bejdsning direkte på knolden.

Gødninger testet

Jens Bach Andersen forklarer, at man tilbage i 2015 testede placering af gødning i rillen i samarbejde med AgriNord og Møldrup Kartoffelcentral.

- Her blev der placeret 16 kg P i form af Bio P11 og der blev konstateret merudbytter på 15-30 hkg/ha.

I konklusionen fra forsøget er den ifølge agrochefen anført: »Det har været tydeligt, især i Cara og Spunta, at rodudviklingen har været kraftig fra starten af, og de har været hurtigere til at komme op af jorden. Allerede inden fremspiring var der en tendens til at de fosforbehandlede kartofler tidligere dannede flere stoloner, der var kraftigere end ved de ubehandlede. Der har været meget ens fremspiring, og der er sat flere knolde af pr. plante. Her er der klar tendens til at placering af fosfor skaber merudbytter og en mere ensartet knoldsætning.«

- Alt i alt tror vi, at der i fremtiden vil være flere og flere, der på den ene eller anden måde placerer fosfor ved lægning af kartofler

Jens Bach Andersen, agrochef BioNutria

- Alt i alt tror vi, at der i fremtiden vil være flere og flere, der på den ene eller anden måde placerer fosfor ved lægning af kartofler.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next