bannerPos

Balanceret gødskningsstrategi gav hvedekampens højeste udbytte

Igen i år var der tæt løb i kampen om førstepladsen. Blot 7 kr. pr. ha netto adskilte vinderen fra andenpladsen, som gik til Yara. Ført an af chefagronom Jesper Ulnitz præsterede gødningsproducenten ikke bare det næsthøjeste nettoudbytte på 10.075 kr. ha. Faktisk var udbyttet på 131,5 hkg pr. ha det højeste i hvedekampens historie. Det pointerer Kristian Bang Davidsen, som ikke lægger skjul på, at det var marginalerne, der gjorde, at Yara ikke løb med sejren.

AF: PER JØRGENSEN

JOURNALIST
11-10-2019 09:29
Det var et mulehår, der adskilte vinderen VKST fra Yara, som nok en gang løb med andenpladsen ved dette års hvedekamp. At gødningsproducenten præsterede det højeste udbytte i dystens historie, skyldtes ikke mindst en balanceret gødskning og gennemtænkt kvælstofstrategi, som blev hjulpet på vej af værktøjet Yara N-Tester.

For nylig løb årets hvedekamp, som afvikles af rådgivningsvirksomheden VKST, af stablen.

Nok en gang dystede firmaer, rådgivere og landmænd om at dyrke hvede med det højeste økonomiske nettoudbytte, ligesom parametre som proteinindhold samt tildeling af fosfor og kali også har talt med i bedømmelsen.

I år var det VKST anført af Kristian Bang Davidsen, der løb med sejren takket være et sortsvalg, som resulterede i et udbytte på 125 hkg pr. ha og et nettoudbytte på 10.082 kr. pr. ha.

Ifølge planteavlskonsulenten har konkurrencen givet anledning til nogle interessante markvandringer, ligesom det har været spændende at overvære de 10 holds forskellige strategier og fokusområder.

- Gennem konkurrencen kan de medvirkende virkelig vise, hvad de og deres produkter formår. Det er virkelig spændende at se, hvad du kan opnå, når der justeres på de forskellige parametre, hvad angår sort, gødning, vækstregulering, svampe osv. Samtidig har det været en fornøjelse at opleve deltagernes engagement, som i år har givet sig udslag i et meget tilfredsstillende udbytteniveau, en høj kvalitet og pæne proteinprocenter. Ser man på tildelingen, har vi nærmest høstet 100 pct., og kvælstofeffektiviteten har været høj for alle sorterne, påpeger han.

Højeste udbytte gav ”delt vinderplads” 

Igen i år var der tæt løb i kampen om førstepladsen. Blot 7 kr. pr. ha netto adskilte vinderen fra andenpladsen, som gik til Yara. Ført an af chefagronom Jesper Ulnitz præsterede gødningsproducenten ikke bare det næsthøjeste nettoudbytte på 10.075 kr. ha. Faktisk var udbyttet på 131,5 hkg pr. ha det højeste i hvedekampens historie. Det pointerer Kristian Bang Davidsen, som ikke lægger skjul på, at det var marginalerne, der gjorde, at Yara ikke løb med sejren.

- I de tre år, hvor Yara har deltaget i hvedekampen, har de to gange høstet en flot andenplads. Faktisk er det ikke helt forkert at sige, at der i år er tale om en ”delt førsteplads”. Der er derfor ingen tvivl om, at Yara har haft den rigtige tilgang. Særligt når det kommer til gødskning, er det vigtigt, at man træffer det rigtige valg, og resultaterne viser entydigt, at de har været meget velovervejede omkring deres strategi.

Fokus på balanceret gødskning 

Spørger man Jesper Ulnitz, skyldes det tætte kapløb med VKST en række faktorer. Først og fremmest er der blevet tilført de næringsstoffer, som Yara mente, at afgrøden ville fraføre. Producentens fokus på kvælstofstrategien, som indebærer, at man er gået fra to til tre tildelinger, har desuden reduceret behovet for vækstregulering, som derfor er blevet udeladt. Derudover er der anvendt fast handelsgødning, hvorimod flydende gødning ikke har indgået i de strategiske overvejelser. Samtidig viste den valgte sort KWS Firefly sig at være sund og levere et højt udbyttetal.  

- Vi har medvirket i konkurrencen med det udgangspunkt, at vi bruger løsninger, som vi ved virker. F.eks. mener vi, at kvælstofeffektiviteten er størst i fast gødning. Derudover taler det for sig selv, at vi ligesom de øvrige deltagere, der placerede sig i top tre-feltet, har anvendt mikronæringsstoffer. Frem for alt har vores deltagelse afspejlet den generelle tilgang, som præger Yaras værdisæt, nemlig at jorden ikke skal forringes gennem processen. Gødskningen skal med andre ord være balanceret, siger han og fortsætter:   

- Svovl, som tildeles sent under skridning, kan ligeledes øge proteinindholdet. Derfor anvendte vi YaraBela Sulfan – vores allround kvælstofgødning, der har et moderat til højt indhold af svovl – i forbindelse med den sidste tildeling. Derudover har vi fulgt anbefalingerne fra kemiproducenten BASF i relation til vores svampestrategi.

N-tester og kvælstofstrategi banede vejen til førerfeltet    

Det forklarer chefagronomen, der ikke er bleg for at fremhæve Yara N-Tester som en væsentlig årsag til producentens succes i konkurrencen. Ved hjælp af det håndholdte værktøj kan du nemt måle en voksende plantes kvælstofbehov og dermed få hurtige og præcise anbefalinger vedr. anden og tredje tildeling for den pågældende mark. På den måde havde Yara let ved at finjustere anvendelsen af gødning, ligesom behovet for vækstregulering blev yderligere reduceret.  

- Tanken bag vores kvælstofstrategi har været, at vi startede hveden op med en fornuftig kvælstofmængde i form af NPK-gødningen YaraMila Starter, som dækker både P og K. Den tredje tildeling blev bestemt på baggrund af N-Testerens skøn over behovet, og vi tildelte den relativt sent for at få mere protein.

Sådan lyder det fra Jesper Ulnitz, som konstaterer, at det nok ikke var uden grund, at N-Testeren høstede en del opmærksomhed fra de øvrige deltagere.

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next