Gødningstildelingen haster meget snart

I det sønderjyske giver de store vandmængder især problemer med gødningstildelingen.

Planteavlskonsulent og teamchef for planteavl i SLF, Finn Olsen, er endnu ikke meget bekymret over vejrforholdene. - Men det kommer snart til at haste med blandt andet gødningstildelingen, siger han.

- Det er generelt fra Vesterhavet til Lillebælt. I vores område er der ingen, der går ram forbi. Det er vådt – også på højtliggende arealer, siger Finn Olsen, teamchef for planteavl i SLF.

Det er typisk opstart af gødningstildeling, der presser sig på blandt foreningens landmænd.

- Det er ikke muligt at komme ud lige nu, siger Finn Olsen, der dog glæder sig over, at vintersædsmarkerne ser pæne ud.

- De er grønne, og jordtemperaturen svinger omkring de fem grader, så det ser ud til, at der bliver frigivet lidt kvælstof, som planterne kan arbejde med.

- Det ændrer dog ikke på, at planterne lige om lidt skal bruge endnu mere næring, så det haster meget snart, lyder det fra planteavlskonsulenten.

Også gyllen volder problemer.

- Regnvandet gør jo selvsagt, at der er pres på tankene, siger Finn Olsen.

 

Bekymret for ukrudt

Med hensyn til ukrudtet bekymrer især gold hejre og græsukrudtet den erfarne konsulent.

- Vi så gold hejre allerede for tre uger siden, og da var ukrudtsplanterne væsentligt større, end de burde være i forhold til datoen, så de har øjensynligt groet hele vinteren. Er ukrudtet ikke sprøjtet væk i efteråret, bliver det en udfordring at styre det, vurderer han.

- Går der to til tre uger, inden vi kan køre i marken, skal vi til at køre med helt andre doser, end vi først har planlagt, lyder det fra Finn Olsen.

 

Mangelfuldt rodnet

- Vi kan godt være lidt nervøse for, hvor dybt rodnettet er.

Finn Olsen minder om, at det også var vådt i efteråret, og at mange vintersædsmarker måske ikke fik helt det optimale såbed, som er ønskeligt.

- Med alt det vand, vi har fået, kan det godt være gået ud over rodnettet, siger han.

- Et godt rodnet er forudsætningen for et godt udbytte, så vi må håbe på et forår, der giver rødderne mulighed for at komme i dybden.

- Men lad os nu se. Sæsonen er lang endnu, og der er gode muligheder de næste mange måneder. Så vi er fortrøstningsfulde og glæder os til sæsonen for alvor kommer i gang meget snart.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 21 97 57

Læs også