Grøn omstilling behøver ikke at være kedelig

Ved Patriotisk Selskabs planteavlskonference var fokus på håndværket som forudsætning i fremtidens planteproduktion og emnerne alt fra såsystemer, trykskader, gødskning og udfordringer med klimaet.

240 landmænd havde onsdag i forrige uge fundet vej til Odense Congress Center, hvor Patriotisk Selskab afholdt sin årlige planteavlskonference – i år med fokus på det gode håndværk.

Formand for planteavlsudvalget Hans Boesen, Stenagergård Markbrug i Veflinge, bød velkommen og håbede de mange deltagere ville gå hjem med tanke på en god dag.

- Hjemme hos os har vi det motto, at vi skal være gladere, når vi går i seng om aftenen, end vi var, da vi stod op om morgenen. Det håber jeg også gælder for jer i dag, sagde han.

- Vi skal gå foran

Dernæst overtog chefkonsulent Erik Andkær Pedersen podiet og talte om året, der er gået og kommende sæson.

Især understregede han, at det er vigtigt, at dansk landbrug går foran både i de faglige og politiske udfordringer.

- Der har som sædvanligt være en del udfordringer. Og vi skal være med på bølgen. Vi skal ikke bare stå af. Vi skal udfordre og komme medløsninger. Kun på den måde, kan vi være på forkant, sagde han og fortsatte:

- Og så nytter det altså ikke noget, at vi for eksempel ikke har styr på vores brug af pesticider.

Læs på etiketterne

Ifølge chefkonsulenten er der fejl eller ulovlige forhold i 25 procent af de kontrollerede produktioner.

- Det er simpelthen ikke godt nok. Det er en jungle, men det her skal vi altså være bedre til, sagde Erik Andkær Pedersen og henviste til, at det er nødvendigt at læse på etiketterne.

- I skal have det indarbejdet i rutinerne. I bliver nødt til at have tjek på, hvad der er lovligt. Det er store bøder, der er i udsigt, og det er dårligt omdømme. Det skal vi have styre på.

Vis vilje

Status på godkendelser til pesticider er ifølge chefkonsulenten, at der skal bruges op.

- Og så skal vi have nedsat forbruget af glyphosat. Så har vi vist en vilje, og kan forhåbentlig undgå, at det forbydes helt. Så tag det alvorligt, var rådet til de mange fremmødte.

Også landbrugets udslip af CO2 blev fremhævet.

- Væn jer til, at der vil være fokus på det. Vi er en lille spiller i verden, men en forholdsvis stor spiller i det samlede udslip i Danmark, så vi skal være en del af løsningen til at opfylde FN’s klimamål.

- Vi skal kigge opad og fremad og husk, at den grønne omstilling behøver ikke at være kedelig. Det siges at være meget sjovere at køre Tesla end Skoda, sluttede Erik Andkær Pedersen.

Læs også