PLANTER Sidste år var der også masser af gulrust i vintersæden meget tidligt.

- Men alligevel lød rådet fra flere om ikke at tage svampemidler med ud – med store tab til følge, fastslog planteavlsrådgiver Hans Jørgen Bak på planteværnsmøde i Kirke Hyllinge på Sjælland.

Det var rådgivningsfirmaet AgriAdvice, der holdt mødet for omkring 100 planteavlere om den aktuelle situation, inden sprøjtesæsonen for alvor går i gang.

- I år er det derfor mindst lige så vigtigt at komme ud på nuværende tidspunkt og gå afgrøderne igennem for angreb af svampe. Efter mildt vejr i både efterår og vinter med masser af fugt og nedbør er der nu de bedste forhold for svampene, påpeger Hans Jørgen Bak.

Store merudbytter

Medio marts er det forhåbentligt muligt at køre ud med ukrudtsmidler, og man skal have overblik over, om der skal svampemidler med i tanken.

- Det kan gerne være små forebyggende doser af fungicider – for eksempel ganske lidt Talius – lige for at tage broden af den første meldug, oplyser Hans Jørgen Bak og fortsætter:

- Generelt starter svampesprøjtningen i hvede senest ultimo marts og derefter kører man ikke med noget i hveden, uden man har lidt svampemiddel med ud.

Svampesprøjtningen i hvede har de senere år givet op til fire tons pr. hektar merudbytte og i gennemsnit omkring én-to tons merudbytte pr. hektar.

Stor optimisme

AgriAdvice har anlagt en ny sortsgradueret Septoria-strategi ud fra erfaringerne med netop de hvedesorter, der er dominerende i år.

- I år vil 50 procent af de dyrkede hvedesorter være særlig modtagelige for Septoria, 30 procent af sorterne særlig følsomme for gulrust, 60 procent har særlig behov for bekæmpelse af meldug og 50 procent af hvedesorterne har lejesædsproblemer, fortalte Hans Jørgen Bak på planteværnsmødet.

Her var optimismen i øvrigt stor for den kommende vækstsæson – med de nuværende kraftige, grønne afgrøder og rigeligt med vand i jorden.

Planter