Lus kan skade tidligt sået korn
Bladlusene har gode betingelser i år i det tidligt såede korn, og det øger risikoen for smitte med virusset »havrerødsot«. Agri Nord an-befaler derfor, at tidligt såede marker undersøges for bladlus.

Også rapsjordlopperne er i fuld gang i markerne, oplever Agri Nord Planteavl.
Det er en stor fordel, at vintersæden kunne sås tidligt i år. Tidlig såning betyder som regel højere udbytter. Men der lurer en slange i paradis, for tidlig såning giver også grobund for havrerødsot.
- Der er risiko for, at bladlusene spreder havrerødsot i år. På grund af den tidligere såning har lusene rigtig god tid at flytte virus fra plante til plante, siger teamleder for planteavl i Agri Nord, Poul Madsen.
Til foråret er skaden sket
På nuværende tidspunkt er det umuligt at se, om planten er smittet med havrerødsot. Det kan man først se hen på sommeren, hvor bladene bliver gule med røde spidser. Og så er det for sent.
- Man kan ikke sprøjte til foråret. Der er skaden sket, og havrerødsot kan nemt betyde tab i størrelsesordenen 30-50 procent, siger Poul Madsen.
Skaderne af havrerødsot er normalt større i vinterbyg og vinterhvede end i triticale og rug, men alle kornarter kan angribes.
- Det er vigtigt, at man forsikrer det potentielt gode udbytte, man har på grund af den tidlige såning, siger Poul Madsen.
Rapsjordlopper i vinterraps er også i fuld sving
Bladlusene er ikke de eneste skadedyr i marken lige nu. Rapsjordlopperne er også i fuld gang, oplever planteavlsafdelingen.
De har både fanget de små kræ i bakker, ligesom de har set hullede blade efter lopperne.
Rapsjordloppelarver kan være meget tabsgivende og derfor anbefales bekæmpelse her i okto-ber.
- Det er en virkelig vigtig forsikring, for hvis lopperne lykkes med at lægge æg, der bliver til larver, i stænglerne, vil planten ikke kunne skyde til foråret, siger Poul Madsen.