bannerPos

Pas på skadedyr i roerne

De grønne ferskenbladlus gemmer sig på undersiden af de større roeblade. De sidder spredt og er svære at få øje på i forhold til slægtningene, de sorte bedebladlus. Fotos: Majbritt Christensen

AF: MAJBRITT CHRISTENSEN

FAGJOURNALIST
19-06-2020 21:10
Nedgangen i Gaucho-bejdset udsæd giver nye udfordringer med skadedyr, lød det på torsdagens VKST-markvandring på Lolland.

- I år er kun omkring halvdelen af den konventionelle roe-udsæd bejdset med Gaucho, og den anden halvdel er Force-bejdsede, fortæller Anne Lisbet Hansen fra Nordic Beet Research (NBR) på årets første fysiske markvandring på Raahavegaard nær Holeby på Lolland. 

Hun forklarer, at man derfor i Force-bejdsede marker efter fremspiring mangler den langtidsvirkning, man kender fra Gaucho.

Langtidsvirkning

Anne Lisbet Hansen opfordrer derfor til, at man er særligt opmærksom på eventuelle skadegørere, der ikke tidligere var et problem, så der kan sættes ind med supplerende sprøjtninger, hvis bekæmpelsestærsklerne nås.

- Tidligere var for eksempel virusgulsot ikke noget problem, når roefrøet var bejdset med Gaucho, uddyber hun.

- Force, der er et pyrethroid-middel med kontaktvirkning på skadedyr i jorden, har ikke samme langtidsvirkning som Gaucho, men giver en god beskyttelse af planterne under fremspiringen og cirka en uge til ti dage efter.

 - Derfor skal man efter fremspiring holde øje med thrips, runkelroebiller, bedejordlopper og bedefluens larve, opfordrer hun.

Runkelroebiller

Anne Lisbet Hansen fortæller, at der på de unge planter også kan komme skade fra angreb af runkelroebiller, hvor Force ser ud til at være lige så effektiv som Gaucho, når det gælder den underjordiske skade.

- Ved lunere temperaturer over 12-15 grader kan billerne medføre skade på bladene, og man skal holde øje med, om bekæmpelsestærsklen overskrides, siger hun.

- Resultater fra sidste år viste, at der skal være ret stor forekomst, før det kan betale sig at bekæmpe. Det kan skyldes, at nyttedyrene også rammes af pyrethroid-midler.

Hun opfordrer til, at man i det hele taget er tilbageholdende med tidlig bekæmpelse af skadedyr.

- Behandlinger kan samtidig have den negative effekt, at de er med til at opbygge resistens hos bladlus og andre skadevoldere, forklarer hun.

Bladlus og virusgulsot

NBR og Nordic Sugar fremlagde situationen omkring skadedyr i roer.

Ifølge Anne Lisbet Hansen ses indtil videre kun lave forekomster af sorte bedebladlus.

- Til gengæld ser vi nu ferskenbladlus på Sydøstlolland. Med ferskenbladlus har vi risiko for spredning af virusgulsot, påpeger hun.

- Om roerne er smittet med virusgulsot, vil man kunne begynde at se i markerne om en måned tid, kommenterer Finn Sørensen fra Nordic Sugar.

Mildt klima øger risiko

Lolland er, fortæller Anne Lisbet Hansen, et område, der på grund af det forholdsvis milde klima kan have risiko for virusgulsot.

- Det gælder om at gå ud i egen mark og se efter den grønne ferskenbladlus, der sidder enkeltvist på bladundersiden, forklarer hun.

- Først ved overskreden bekæmpelsestærskel skal der sprøjtes.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 60 40

Følg udviklingen

Nordic Sugar og NBR følger løbende udviklingen af skadedyr i roemarkerne, hvilket kan ses på Nordic Sugars sukkerroe-app og på Seges’ Registreringsnet.

Det vigtigste er dog, at man jævnligt tjekker sine egne marker for angreb.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next