Rift om årets halmhøst

- Vi får ekstraordinært brug for din halm i år – så spar diesel til snitning, lyder budskabet fra Danske Halmleverandører.

Som det ikke er gået nogens næse forbi, har vi haft en ekstremt tør periode. Det har påvirket rigtig mange afgrøder negativt i væksten. Det betyder at der allerede på nuværende tidspunkt kan siges at der bliver en betydelig mindre produktion af halm i år.
Den lavere produktion kan få store konsekvenser for landmænd med behov for halm til blandt andet husdyr, varme og grøntsager. Der er store forskelle på hvor alvorlig situationen er rundt om i landet, hvor lette jorde er ramt hårdest.
Danske Halmleverandører ser dette som et ekstremt år, og på foreningens bestyrelsesmøde forleden, fandt bestyrelsen meldingerne så bekymrende, at de nu opfordre alle til at undlade at snitte halmen i år.

Presset på halmudbytte

- Vi kunne fra bestyrelsesmedlemmerne landet rundt, se at næsten hele landet bliver voldsomt presset på halmudbytte, og derfor vil vi gerne opfodre alle til at spare halmsnitteren på mejetærskeren i år, siger formand for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, ser kommer med en opfordring:
- Kender du ikke lige en som kommer til at mangle halm, er det en god ide at melde ind på www.L2L.dk eller andre halmbørser, hvor for eksempel Sagro har en halmbørs, med de mængder halm du forventer at have til høst. Her er det så muligt for landmænd med behov for halm, at finde din mængde eller efterspørge den mængde de mangler.
- Husdyrenes behov skal prioriteres i den situation vi kan ende i. Her er det derfor vigtigt at halmen finder vej til de husdyrproducenter, med behov for halmen til sikring af dyrevelfærd for vores husdyr, tilføjer han.
 

Læs også