Robovator skærper kampen mod ukrudtet

Den kendte Robovator er blevet opgraderet, så den med endnu større sikkerhed kan skelne mellem ukrudt og afgrødeplante. Forleden viste den ved en demo i Årre, hvor effektiv den er i økologiske roer

Tekst og foto: John Ankersen

MASKINDEMO - Det hér er lugning på den intelligente måde. Sådan beskrev Frank Poulsen, F. Poulsen Engineering aps, selv den seneste udgave af virksomhedens egenudviklede og producerede Robovator, der forleden var i aktion i forbindelse med en demo nær Årre i Sydvestjylland.

Demonstrationen var arrangeret af Økologirådgivning Danmark og Økologisk Landsforening, og fandt sted i en økologisk roemark hos økologisk mælkeproducent Esben Møller Xu.

Robovator er en kendt maskine indenfor mekanisk bekæmpelse af ukrudt, der ikke mindst er interessant for økologiske planteavlere. Det er efterhånden ti år siden at første udgave af maskinen kom på markedet, og der er siden sket løbende forbedringer og opgraderinger.

 

Opgraderet og forbedret

Maskinen er i seneste version blevet opgraderet og forbedret på en række punkter. Blandt andet kompenserer maskinen nu selv mellem blød og hård jord.

Desuden kan der nu udveksles informationer fra række til række, så maskinen hele tiden tilpasser sig optimalt.

Frank Poulsen oplyser, at Robovatoren, der findes i en række forskellige størrelser, udgaver og rækkeantal, typisk kører med en arbejdshastighed på 7 – 8 km/ i roer, mens hastigheden ved andre afgrøder, kan være anderledes. Som eksempelvis selleri, hvor hastigheden er 6 – 7 km/t.

-  Der er ingen grænse for at ny teknologi/software kan få den til at køre endnu hurtigere, konstaterede Frank Poulsen.

Han tilføjede, at en af begrænsningerne i den forbindelse blandt andet er maskinens opkastning af jord på afgrødens blade, der kan være en udfordring i visse afgrøder, som eksempelvis salat. Jo højere hastighed, jo højere risiko for, at knivene kaster jord op på bladene. Derfor er arbejdshastigheden hér også blot 2 – 4 km/t.

Frank Poulsen oplyser, at Robovator også uden for Danmark er et både kendt og anerkendt brand. Således testes den nyeste opgraderede version lige nu i en større version i Tyskland.

Læs også