bannerPos

Sønderjysk driftsleder:: Spredt høst og gode udbytter

Hveden er klar til at blive høstet på Broager Land i det sønderjyske. Tirsdag udsatte regnbyger høsten.

AF: HENRIETTE LEMVIG

FAGJOURNALIST
05-08-2020 11:55
Vinterbyg af hybridsort gav udbytte på 10 tons og var høstet allerede i uge 29. Rapsen er ligeledes i hus og hveden påbegyndes denne uge. Den spredte høst giver mulighed for at så tidligt og af den vej opfylde dele af kravet til efterafgrøder.

Ved Maaling Avl og Opformering i Sønderjylland er høsten godt i gang. Vinterbyggen kom i hus allerede i uge 29, den sidste raps mandag aften i denne uge og så snart de spredte byger er ovre, starter mejetærskerne i hveden.

- Vi har ikke travlt endnu. Godt nok vil vi gerne have høstet så meget, at vi har tid til at så vinterbyggen inden den 7. september, og dermed lade den tælle i efterafgrødekravet, men vi har kun 4. august. Så vi er fint med, siger driftsleder Ole Hollænder, der er godt tilfreds med de foreløbige høstudbytter.

- Rapsen kender vi endnu ikke udbyttet af, men den så fornuftig ud. Hveden høster vi formentlig i morgen.

- Vi har fået det vand, vi skal have. Ingen tørkeskader. En lille smule goldfodsyge, men det er jo ikke hvedens skyld. Det er et sædskiftespørgsmål, så jeg synes, det ser lovende ud. Mejetærskerne er klar. Så vi venter bare på solen, lyder det fra driftslederen.

Begejstret for hybridsorter

Vinterbyggen af sorten Jettoo er en hybridsort, der ifølge Ole Hollænder, har levet fuldt op til forventningerne.

- Vi har 34 hektar med hybridvinterbyg og udbyttet ligger på gennemsnitlig 10 tons. Det er meget tilfredsstillende. Især fordi jeg også har set udbyttemåleren være oppe på 12 tons. Det er det bedste af de seks år, hvor vi har dyrket hybridvinterbyg, siger han.

Sammenlignet med den almindelige vinterbyg ligger udbyttet de forventede et til to tons højere.

- Det gør faktisk, at vi næste år sår 86 hektar med hybridvinterbyg og dropper linjesorterne, siger Ole Hollænder, der har valgt sorterne Jettoo og Toreroo begge fra Syngenta.

Efterafgrøder presser

Hybridsorterne giver mulighed for at så tidligt, hvilket muliggør, at vinterbyggen kan bruges som efterafgrøde.

- Det er en stor fordel for os, og vi planlægger også at få mere vinterbyg ind i sædskiftet, så vi kan sprede høsten. Vi er presset med de efterafgrødekrav, der stilles, så får vi høstet tidligt, har vi også mulighed for at så før 7. september og indregne afgrøden i kravet. Det er en stor fordel, siger Ole Hollænder.

Flot udbytte

Vinterbyggen blev høstet med en vandprocent mellem 14,8 og 15,2 og et udbytte vejet ind i silo på 10 tons.

- Det var forventet, da den stod godt, men man skal jo altid passe på med at høste med øjnene. Det kan så let skuffe, siger Ole Hollænder, der sidste år høstede hybridvinterbyg med et udbytte på otte tons pr. hektar og en enkelt mark med et udbytte på over ti tons.

Vinterbyggen var let at tærske. Den stod flot op og havde store kerner.

- Nu glæder vi os til at komme i gang i hveden, så snart regnen stopper. Og så tager vi vårbyg og spinat, når det er klar til høst, siger Ole Hollænder.

- Med vejrudsigten de kommende to uger, så vurderer jeg ikke, at der kommer til at stå meget korn tilbage på markerne om 14 dage. Varmen får det sidste til at modne hurtigt, og med vejr, der tillader høst i op til 12 timer dagligt, så når vi hurtigt langt.

henriette@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 21 97 57

 

Hybrider kan sås som efterafgrøde

Syngenta, der længe har forædlet hybridvinterbyg, kaldet Hyvido, der er specielt egnet til tidlig etablering og høst, ser nu også et potentiale i at bruge hybrider som efterafgrøde.

- Essensen af tidlig såning er, at afgrøden får lov til at skabe en bedre rodudvikling. Det gør, at den kan klare ekstremt vejr og levere høje udbytter, ligesom den giver flere sådage til rådighed, længere vækstperiode og mindre udsædsmængde på grund af den tidlige etablering, fortæller portfolio manager hos Syngenta, Torben Sørensen.

- Med de nye efterafgrøderegler for 2020, er der også et stort efterafgrøde areal, der er tvunget ind i markplanen de fleste steder, som er med til at ødelægge det optimale sædskifte, der er blevet lagt. Ved at så vintersæd tidligt, inden den 7. september, kan man tælle sin vintersæd med som efterafgrøde med 2 til 1, og man kan derfor bruge vintersæden til at bibeholde det sædskifte, man havde tiltænkt, fortæller han.

Markbruget

212 ha hvede

 86 ha raps

 70 ha vårbyg

 34 ha hybridvinterbyg

 23 ha alm. vinterbyg

 21 ha majs til biogas

 17 ha havre

 10 ha spinat

 

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next