bannerPos

Tilpas gødningsstrategi til rapsens udvikling ved vækststart

Chefagronom hos Yara, Jesper Juul Ulnitz anbefaler blandt andet at benytte YaraIrix, der giver et bud på, hvor meget rapsen har optaget og også en anbefalet samlet kvælstofmængde. Foto: Henriette Lemvig
11-02-2020 08:48
Kvælstoftildeling til vinterraps i foråret bør som hovedregel udføres to gange med lige store mængder. Denne strategi kan dog tilpasses rapsens udvikling ved vækststart.

- Er rapsen kraftig ,kan det, for at undgå lejesæd, være en fordel at reducere den første tildeling og flytte den til anden tildeling. Alternativt tredeles gødningen. At dele gødningen giver en mere harmonisk vækst, mindre risiko for lejesæd samt mindre risiko for udvaskning eller denitrifikation, fastslår chefagronomen og foreslår en gødningsstrategi, hvor første tildeling gives, når væksten går i gang i slutningen af februar eller starten af marts, og der ikke er udsigt til vintervejr.

- Fosfor og kali skal være tilgængeligt ved vækststart, så disse næringsstoffer bør gives ved første tildeling i foråret, for eksempel i en YaraMila Raps.

Anden tildeling gives i slutningen af marts, og her bør anvendes en handelsgødning med relativt højt svovlindhold, for eksempel YaraBela Sulfan, da raps har et relativt stort behov for svovl. Et behov på cirka 30-40 kilo pr. hektar, vurderer Jesper Juul Ulnitz.

Vurder kvælstofbehovet

Undersøgelser har vist, at hvis rapsen har optaget meget N i efteråret, så kan tildelingen reduceres i foråret.

Som tommelfingerregel i danske anbefalinger siger man, at halvdelen af det kvælstof som rapsen har optaget i efteråret ud over 40 kilo kvælstof kan trækkes fra forårstildelingen.

- Det vil sige, at hvis det vurderes, at rapsen har optaget 90 kilo kvælstof i efteråret, så kan forårstildelingen reduceres med (90-40)/2 = 25 kilo kvælstof, forklarer Jesper Juul Ulnitz.

Med YaraIrix, er det muligt med sin smartphones at få informationer om, hvor meget kvælstof der er optaget i rapsen.

Ved hjælp af telefonens kamera tages et billede af afgrøden. Dette billede analyseres af YaraIrix, og der gives et bud på, hvor meget rapsen har optaget og også en anbefalet samlet kvælstofmængde.

Sen kvælstoftildeling

Engelske forsøg har vist en gavnlig effekt af at tildele kvælstof omkring blomstringstid. På denne måde sikres det ifølge chefagronomen, at kvælstof er tilgængeligt ved frøfyldning. Tilsvarende har svenske forsøg vist god effekt af kvælstof tildelt som kalksalpeter i sent knop-stadium eller begyndende blomstring.

- Dermed er det muligt at justere kvælstofmængden op relativt sent, hvis man vurderer at der er behov, siger han.

hl

Mild vinter har gavnet europæisk hvede

Vi står overfor en lavere hvedeproduktion i Europa efter voldsomt nedbør hen over efterår gjorde det vanskeligt for europæiske landmænd at så hvede. Til gengæld har vi frem til nu haft en mild vinter, hvilket trods alt har gavnet den hvede der er blevet sået.

Det er ikke landmandens opgave at bevise sin egen uskyld

»Blokerende fejl« i landbrugets EU-ansøgning er med til at vende bevisbyrden om, og det er klart ulovligt – skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.

Amerikanske kødpriser rykker op

Nu ser det ud til at de amerikanske kødpriser langt om længe kan følge trop med de prisstigninger vi har oplevet her i Europa siden starten af 2018. Kina har således nu officielt tilladt import af blandt andet fjerkræ fra USA.

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 
Side 1 af 1773 (35441 artikler)Prev1234567177117721773Next