Såning af vintersæd før 15. september øger risikoen for bladlus og havrerødsot meget

Alle ved, at bladlus i efteråret kan overføre virus, der i foråret viser sig som havrerødsot. Men det kan blive ret alvorligt. I hvedeforsøg er målt udbyttetab fra havrerødsot på 62 procent.

Gule pletter af havrerødsot i vinterbyg om foråret. Til højre har der været sprøjtet mod bladlus. Vejrforholdene i efteråret og vinterens løb har stor betydning for, hvor meget angrebene kan nå at brede sig. Middeltemperatur i efterårene 1961-90. Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut Angreb af havrerødsot i 112 ubehandlede hvedemarker og 77 ubehandlede vinterbygmarker i 2015. Kilde: Seges Innovation I vinterhvede ses rødfarvning allerede fra april-maj. Bladlus i vinterhvede i efteråret.

Ved fund af mange bladlus kan der i tidligt såede vintersædsmarker være behov for at bekæmpe bladlus for at reducere smitten med havrerødsot.

- Såtidspunktet har meget stor betydning og jo tidligere såning, jo kraftigere angreb.

Det fastslår Ghita Cordsen Nielsen, Seges Innovation, der som tommelfingerregel siger, at for hver uges udsættelse af såtiden kan der opnås op til en halvering af angrebene af havrerødsot.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også