Ny handleplan mod spredning af bakteriesygdomme i kartofler.
Det gælder om at nedsætte risikoen for indførsel, opformering og spredning af bakterier i hele kæden af produktion af kartofler.
Plan for lægning af kartofler
Der anvendes kun vaskede og desinficerede kasser og lagerrum
Undgå at opbevare kartofler i bigbags, men hæld kartoflerne ud i rene og desinficerede trækasser efter modtagelsen.
Læggekartofler placeres mindst 100 meter fra anden brugsavl af kartofler af hensyn til risiko for spredning af Pectobacterium med aerosoler, insekter og vandafstrømning.
De tidligste årgange lægges først og de sene salgsårgange til sidst
De tidligste årgange placeres samlet
Partier, hvor der er fundet mere end en enkelt plante med sortben året før, lægges til sidst og tages sidst op for at hindre spredning af eventuel latent smitte til andre linjer.
Egen opformering lægges på den bedste jord, og hvis ikke først, så altid med rengjorte maskiner efter lægning af brugsavl.
Dyrkning af kartofler
Max tre årgange præbasis og to årgange basis. Jo færre årgange, jo højere kvalitet.
Undgå spildkartofler og dermed falsk sædskifte både af hensyn til karantænesygdomme og sortben.
Sørg for god dræning af marker og undgå kuperede marker med risiko for vandlidende pletter.
Sørg for god vækst, men undgå overvanding og -gødskning.
Hvis der alligevel opstår vandlidende pletter i marken, så få hurtigt området markeret og fjernet kartoflerne samt løftet skæret ved overkørsel, så der ikke kommer inficerede kartofler ind i optageren.
Lugning er kun effektiv ved forekomst af enkelte planter og kun tidlig i sæsonen. Det er ikke muligt at luge en mark fri for sortben. Sortben kan spredes til 3-4 planter på begge sider af inficeret plante samt til naborække.
Lugede toppe og kartofler fjernes fra marken
Undgå at gå fra inficerede partier til sunde partier af hensyn til smitte på tøj
Ved kørsel/sprøjtning køres til sidst i inficerede partier. Efterfølgende vask af skærme og hjul.
Topknusning bør kun foretages under solrige og tørre forhold og lille vindhastighed
Optagning af kartofler
Frilægning og optagning kun under tørre forhold
Optagning af tidlige årgange først og senere årgange til sidst
Optagning af egen opformering før brugsavl
Optagning af helt sunde partier først og partier med sortben sidst
Optagning sker så hurtig som muligt efter knoldene er skindfast og moderknolden er væk. Sortben kan udvikle sig fra to procent ved optagning medio august til 40 procent medio oktober.
Undgå stødskader og andre former for skadede knolde. Et stødmærke er svært at sårhele. Latente infektioner vil nemmere spredes.
Kartofler fra køre- og vandingsspor tages op til sidst, isoleres i afmærkede kasser og sælges som kl. A læggekartofler, konsumkartofler eller stivelseskartofler.
Efter optagning: Tørring-tørring-tørring
Hurtig nedkøling umiddelbart efter optagning og tørring
Undgå kondensdannelse
Undgå sortering af kolde kartofler.