Nederlag for Radikale: R-profil skifter til Venstre

De Radikale skal have ny landbrugsordfører. Den hidtidige, landmand Christian Friis Bach, skifter til regeringspartiet Venstre.

Efter næsten 40 år i de radikale skal der fremover markeres et V ved omtale af MF Christian Friis Bach. Politikeren og landmanden bekræfter således, at han skifter de radikale ud med regeringspartiet Venstre. Hovedpersonen selv betegner partiskiftet som at vende hjem.

- Som barn var min mor og far venstrefolk, og min mor, som stadig lever og er 92 år, var aktiv i lokalbestyrelsen. Min morfar var sognefoged og venstremand, min tipoldefar blev i 1892 valgt til Folketinget for Venstre i Frederikshavns-kredsen. Jeg startede selv mit politiske virke i Venstres Ungdom, skriver Friis Bach i et opslag på Facebook.

Nyheden bliver ikke overraskende modtaget med stor glæde hos V-formand Troels Lund Poulsen.

- Jeg har i flere år haft et tæt og godt samarbejde med Christian, som jeg kender som en dygtig, ihærdig og hæderlig politiker med stor viden og erfaring. Jeg glæder mig derfor meget over, at han har valgt at blive en del af Venstre. Dermed er vi nu i Venstre én mere på holdet, og det er godt, for der bliver nok at se til her efter sommerferien, hvor der igen venter vigtige politiske drøftelser, skriver V-formanden i en kommentar på samme medie.

- Dermed er vi nu i Venstre én mere på holdet, og det er godt, for der bliver nok at se til her efter sommerferien

Troels Lund Poulsen, formand, Venstre

Roser regeringen

Friis Bachs skifte kommer forud for de politiske forhandlinger om en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer, og netop forløbet omkring den grønne afgift nævner den nye venstremand som et eksempel på regeringens resultater.

- Regeringen har skabt en langt mere rolig og værdig demokratisk samtale og en række solide politiske resultater – senest med den grønne trepart, som er et eksempel på, at store og positive forandringer kan skabes fra midten og med dialog, lyder det fra Friis Bach.

Tidligere i år kom de radikale med et landbrugsudspil, der ville indebære en hårdere regulering af landbruget, men som, ifølge Friis Bach selv, i sin tid lagde op til en form for samarbejde med landbruget.

- Jeg tror på, at landbruget bliver vores vigtigste medspiller. Mange opfatter i dag landbruget som en modstander, men jeg ser egentlig landbruget som en meget vigtig medspiller, sagde Friis Bach i et interview med Effektivt Landbrug i februar måned i år og tilføjede:

- Vi vil stille nogle meget klare krav, når det gælder klima og biodiversitet, men bytte det for mere frihed til den enkelte landmand, så landmænd virkelig kan investere og agere på den måde, som de gerne vil, så vi for alvor kan få gang i den grønne omstilling i landbruget, lød det ved den lejlighed fra den nu tidligere radikale landbrugsordfører.

- Et radikalt nederlag

Friis Bachs partiskifte er et nederlag for de Radikale, mener politisk kommentator hos Berlingske, Bent Winther.

- Det er et nederlag for Martin Lidegaard (politisk leder for Radikale Venstre), der i forvejen er svækket. Han har haft svært ved at finde den rigtige politiske placering til Radikale Venstre i skarp konkurrence med Moderaterne, skriver den politiske kommentator, der omvendt kalder udviklingen for en sejr for Venstre.

- For Venstre er det en kæmpe gevinst. Udover at Christian Friis Bachs mandat sikrer regeringens snævre flertal, er det med til at tegne et mere grønt billede af Venstre, at Christian Friis Bach – der selv er landmand – skifter til partiet, lyder det fra Bent Winther.

Med Friis Bachs indmeldelse er Venstre tilbage på 23 mandater, mens hans tidligere parti nu er nede på seks mandater i Folketinget.

Læs også