370 fynske grise og to politikere på samme bil til Padborg

To EU-politikere har været på grisetransport til Padborg. Formålet var at vise, at dyr kan fragtes i over otte timer uden at lide overlast.

Venstres Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet, inviterede forleden sin socialdemokratiske kollega med på grisetransport fra Frørup til Bakum i Tyskland. Formålet var at vise Niels Fuglsang, at dyr kan fragtes uden at lide overlast. Foto: Christoffer Miguel Frendesen
Venstres Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet, inviterede forleden sin socialdemokratiske kollega med på grisetransport fra Frørup til Bakum i Tyskland. Formålet var at vise Niels Fuglsang, at dyr kan fragtes uden at lide overlast. Foto: Christoffer Miguel Frendesen

DYRETRANSPORT Skal EU vedtage regler om at begrænse fragt af dyr til maksimum otte timer?

Spørgsmålet er Venstre og Socialdemokratiet uenige om. Debatten er højaktuel, da Europa-Parlamentet for nylig har etableret et nyt udvalg, som skal komme med anbefalinger til at forbedre reglerne for dyretransport.

Netop derfor inviterede Venstres Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet, forleden sin socialdemokratiske kollega med på grisetransport fra Fyn til Bakum i Tyskland. Formålet var at vise Niels Fuglsang, at dyr kan fragtes uden at lide overlast. 

Dyrevelfærd er en hjertesag

- Som landmand er det en hjertesag for mig, at dyrene altid har det godt. Derfor skal vi styrke dyrevelfærden under transport, fortæller Asger Christensen og tilføjer:

- Samtidig er vi nødt til at sørge for, at vi fortsat kan transportere dyr rundt i Europa. Med en otte timers grænse kan vi knap nok transportere dyr syd for Hannover. Det vil ramme både landmænd og transportører, hvis vi indfører tilfældige tidsbegrænsende regler for fragt af dyr.

Socialdemokratiets Niels Fuglsang har flere gange talt for at skære i transporttiden af dyr.

- Dyretransporter i Europa må i fremtiden ikke overstige otte timer, sagde Niels Fuglsang i juli. 

Fra Frørup til Bakum i Tyskland

I alt blev 370 smågrise fra den fynske producent Mikkel Grubbe Hansen læsset på lastbilen på to gårde ved Frørup. Alle grise nåede frem til Bakum i Tyskland uden skader. Undervejs stoppede transporten i Padborg, hvor alle svin blev synet og omlæsset.

- Danske dyretransporter er blandt de bedste i Europa, når det kommer til dyrevelfærd. Det er tydeligt for mig efter fredagens grisetransporttur. Og forhåbentligt har min kollega Niels Fuglsang også set, at otte timers regel ikke er nødvendig.

Det nye udvalg for dyretransport i Europa-Parlamentet skal over det næste år gennemgå lovgivning på transportområdet og se på, hvordan dyrs forhold under transport kan forbedres.

Læs også

Tom retorik eller faglig substans
BL-advokat om §3-forbud: Man kan jo ikke vide, om det giver en naturgevinst
L&F og DN tager udfordringer med udtagning af lavbundsjord op med politikere
Demonstration mod indisk landbrugsreform i København
Konflikt optrappes: Indiske landmænd truer med protestmarch på national fejringsdag
Kvælstofbombe: Udledning skal ned med yderligere 15.000 tons