V-ordfører: Regeringen spillede ud med 3,8 milliarder til minkavlerne

Da forhandlingerne om erstatning til de danske minkavlere i sin tid gik i gang, var regeringens udspil til den samlede erstatning til det lukkede erhverv på 3,8 milliarder kroner. Det fortæller erhvervsordfører Troels Lund Poulsen (V), der aldrig har oplevet et lignende forhandlingsforløb.

Selv om de danske mink for længst er blevet aflivet og nu enten er pelset, ligger i en massegrav i Jylland eller er brændt af Daka, er der stadig gang i forhandlingerne om den samlede erstatning, som danske minkavlere skal have fra Folketinget, fortæller Venstres erhvervsordfører Troels Lund Poulsen om forhandlingerne i Erhvervsministeriet. 

- Siden årsskiftet har vi haft drøftelser med regeringen, fordi vi har haft en række spørgsmål, som vi har stillet, og som er i gang med at blive besvaret. Og det har vi jo haft, fordi vi er optaget af at få en fair og rimelig erstatning til minkavlerne og minkbranchen, siger han til Effektivt Landbrug, og tilføjer:

- Men vi har også fokus på at sikre, at der ikke er flere hundrede avlere, der ender op med en stor personlig gæld. 

3,8 milliarder

I sidste uge kom det frem, at der tales om en erstatning i størrelsesordenen 15-17 milliarder kroner til minkavlerne, men ifølge Troels Lund Poulsen havde regeringen i sin tid lagt op til et helt andet og meget lavere beløb. 

- VI går jo efter, at vi kan tage et helt andet udgangspunkt for erstatningen, end hvad regeringen lagde på bordet tilbage i november måned. Dengang snakkede de om en  erstaning til avlerne på 3,8 milliarder kroner, og det beløb synes vi er alt for lidt, når man ser på, at den samlede gæld for avlerne er på over 8 milliarder, siger Troels Lund Poulsen, og tilføjer, at man hos Venstre samtidig har fokus på også at sikre en kompensation til følgeerhvervene. 

Han vil dog ikke sætte tal på, hvilket beløb, Venstre stiler efter at sikre minkavlerne.

Aldrig oplevet noget lignende

Troels Lund Poulsen langer samtidig ud efter regeringen for hele forløbet omkring den faktuelle nedlukning af minkerhvervet. Han har ifølge eget udsagn ikke oplevet et forhandlingsforløb, der mindede om det, der har været tilfældet i minksagen. 

- Det har på alle måder været tragisk at opleve den situation, som regeringen har bragt Danmark i. Regeringen har åbenbart troet, at man kunne spise minkavlerne af med en erstatning, som slet ikke står mål med de værdier, som minkbranchen har og har haft for landet, siger Troels Lund Poulsen.

Han håber, at man snart kan få en aftale på plads. Men for ham og Venstre er det ikke det vigtigste.  

- Vores håb er jo, at vi kan lande en aftale hurtigst muligt. Det kan jeg dog ikke sætte tid på. Men vi har jo hele tiden sagt, at for os er det afgørende, at der er en god og fair aftale, hellere end en hurtig aftale. For havde det blevet det, havde vi jo fuldstændig pantsat erhvervet i Danmark.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har tidligere sagt, at der kan gå op til ti måneder, inden minkavlerne kan få udbetalt den endelige erstatning for nedlukningen af branchen.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66


 

Læs også