Af Bjarne Brønserud, cand. oecon., Odensevej 52, 5492 Vissenbjerg

DR's omtale af hakket oksekøds klimaaftryk som værende tretten gange højere end kylling omtales i et indlæg i Effektivt Landbrug af Casper Walbum Høst (18/3) som værende en relevant forbrugeroplysning. Men er det ikke at snyde på vægten, når kylling inkluderer ben medens hakket oksekød er et udbenet produkt? Husmoderen med en sulten familie derhjemme ved godt, hvad der slukker sulten, og det er altså ikke kyllingeskrog og lårben.

Den 31. januar søgte jeg aktindsigt i ovenstående udtalelse sendt i DR's bedste sendetid. Dette ikke mindst fordi DR havde ophøjet Concitos »Den store klimadatabase« til et officielt dokument på DR's hjemmeside. Denne blåstempling af en privat lobbyorganisations beregninger gik jeg ud fra ville kræve en dybdegående journalistisk behandling.

Dette viste sig dog hurtigt ikke at være tilfældet. Derfor er det rigtigt, hvad Casper Walbum Høst udtaler, at jeg hurtigt blev henvist til de tekniske vejledninger på engelsk. Dette overraskede mig, fordi det måtte jo så betyde, at DR var parat til at løbe den meget store risiko, at databasen kunne være manipuleret. For hvilke interesser er det, som passer ind i bestillerens verdensbillede – i det her tilfælde Michael Minter fra Concito?

Concito er en lukket interesseorganisation med omkring 100 medlemmer. Formålet er at drive interessevaretagelse for meget store virksomheder inden for energi, lufthavne, industri, fødevarer med flere. Et medlemsskab kræver godkendelse af Concitos bestyrelse.

Sikkerhed

Michael Minter argumenterer i sit svar i Effektivt Landbrug (18/3) for en uafhængighed, som ikke matcher med Concitos programerklæring fra den 4. december 2020. Heri står der, at lavbundsjorde skal braklægges, at der skal ske skovplantning på marginale jorde, og at dansk landbrugsproduktion skal omstilles fra dyrebaseret til plantebaseret produktion af menneskeføde.

Kan vi være sikre på, at Michael Minters beregninger ikke lige netop er tilpasset til dette overordnede politiske mål?

Danmark er selvforsynende med oksekød. Kvægbestanden er selvsupplerende gennem fødslerne, som er forudsætningen for mælkeproduktionen. Dansk oksekød produceres uden soyaskrå i ungdyrenes første to år. Med en god kvalitet af græs til afgræsning og ensilering, sammen med valset byg, rapskager, mineraler og foderkalk opbygger kvæget sin muskulatur.

Græssende kvæg løser en naturplejefunktion og skaber et stort insektliv til gavn for fuglevildtet. Der er stort set ingen transport forbundet med slagtning og distribution af dansk oksekød. Det er ydermere danske slagteri-arbejdspladser, som leverer et kvalitetsprodukt direkte til de danske kølediske. Dette er virkeligheden, som DR's journalister valgte ikke at fortælle seerne.

Mangler svar

I den engelsksprogede metoderapport fra 2. -0 LCA consultants er der ingen stillingtagen til indregning af græsset, halmens og bygplantens CO2-optag. Den energi, som solen sikrer bliver lagret i foderets tørstof gennem fotosyntesen, indgår ikke i det beregnede klimaaftryk for hakket oksekød.

Men hvorfor dette ikke er sket, vil jeg opfordre Casper Walbum Høst og Michael Minter til at forklare direkte overfor læserne.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik