S-ordfører på besøg hos SLF: - Håbet er en bred klimaaftale for landbruget

Socialdemokraternes politiske ordfører, Jesper Petersen, forudser, at forhandlingerne om landbrugets klimaaftale ikke er i mål inden ferien. Vigtigt for ham er en bred aftale.

Foto: SLF

I månedsvis har der på Christiansborg været forhandlet om at nå frem til en klimaaftale for landbrugserhvervet. Men hidtil forgæves.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, har netop været på besøg hos Sønderjysk Landboforening i Vojens for blandt andet at få fremlagt nogle lokale konsekvensberegninger, hvad regeringens forhandlingsudspil konkret vil komme til at koste for en række bedrifter i det sønderjyske.

- Det kan godt se ud, som om det bliver svært at nå en aftale på denne side af sommerferien. I min optik er det vigtigt, at forhandlingerne får den tid, som der skal til for at få en så bred aftale som muligt. Jeg håber virkelig, at mange af folketingets partier vil medvirke til, at vi når et forlig. Når det så er sagt, så er det også vigtigt at få understreget, at vi skal nå frem til en aftale, som indeholder de målsætninger, som vi har sat på klimaområdet, lød det fra Jesper Petersen ved besøget hos Sønderjysk Landboforening.

De konsekvensberegninger, som SLF har udarbejdet, er barsk læsning. Et par af beregningerne omhandler blandt andet bedrifter med kalveproduktion. En mindre bedrift med 500 kalve og 80 hektar jord vil tabe 231.000 kroner, mens det går endnu værre for en større producent med 2200 kalve og 360 hektar jord. Han vil miste hele 640.800 kroner.

- Hvis det udspil, som regeringen har fremlagt, bliver til virkelighed, så vil det skubbe en række landmænd ud over kanten, mens andre vil rykke faretruende tæt på. Derfor er det vigtigt, at der dels kommer flere penge med ind i forhandlingerne, og dels at der kan blive tale om en overgangsordning, så stikket ikke trækkes i første hug, men hvor landmændene har nogle år til at indarbejde aftalens indhold, konstaterede Christian Lund, formand for SLF’s bestyrelse, som også udtrykte ønsket om et større antal Eco-schemes for landmændene.

Jesper Petersen erkendte, at beregningerne gør indtryk – og er vigtig viden i en tid, hvor der forhandles. Den politiske ordfører havde i øvrigt partiets borgmesterkandidat i Haderslev Kommune, Henrik Rønnow, med på besøget.
 

Læs også