300 luftede deres utilfredshed over nye EU-regler for veterinærmedicin.
- Vi får jo ikke lov til at bruge vores faglighed mere. Vi skal jo bare være robotter, der slår op i en bog og siger »ok, så kan jeg behandle det i så og så lang tid igen«. Og hvis det ikke virker, så kan jeg tage dyret ind igen og starte en ny behandling.
Sådan lyder det fra dyrlæge Marlene Dickow, der var på talerstolen en demonstration, som hun sammen med flere kollegaer havde arrangeret på Christiansborg Slotsplads i København.
Her var omtrent 300 demonstranter mødt op for at markere deres utilfredshed med nye EU-regler for brug af medicin, der er trådt i kraft.
De nye regler pålægger dyrlæger og landmænd at følge den behandlingslængde og -dosis, som er angivet i Lægemiddelstyrelsens godkendelse af det enkelte lægemiddel.
Det betyder, at læger ikke længere må anvise en kortere behandlingsperiode, end hvad præparatet er godkendt til, og at det i sidste ende vil betyde en stigning i medicinforbruget i blandt andet produktionsdyr i Danmark.
Kaniner er produktionsdyr nu
Der var også mødt en række forkæmpere for interesseorganisationer, der har fokus på behandlingen af kæledyr som for eksempel kaniner.
Den nye EU-forordning indebærer nemlig, at kaniner i EU-forstand skal betragtes som et produktionsdyr, hvilket det blandt andet er i Spanien, men ikke i Danmark. Og det skaber problemer for kæledyrsejere, lyder det fra Marlene Dickow.
- Vi har fået indskærpet, at vi skal arbejde ud fra, at kaniner er produktionsdyr. Der giver meget begrænsede behandlingsmuligheder, for der er meget få stoffer, der må bruges til produktionsdyr, og der er ikke nogen af de stoffer, man har kendte behandlinger for, som kan bruges til kaniner, siger hun og fortsætter:
- Så reelt er vi næsten begrænsede til, at hvis en kanin er syg, så kan vi næsten ikke andet end at aflive den. Og hvis vi endelig vil behandle med noget, for eksempel noget smertestillende off-label, skal dyreejeren have et medicinhåndteringskursus, ligesom man skal med alle produktionsdyr for at må behandle sit dyr.